Nieuws5 aug '14 10:51

Onzekerheid budget jeugdzorg zorgt voor problemen

Auteur: Karlijn Meinders

Op 1 januari krijgen de gemeenten er heel veel taken bij. Onder andere op het terrein van de jeugdzorg. Dat betekent ook dat de financiële stromen anders gaan lopen. Jeugdzorginstellingen moeten maar afwachten wat er komen gaat. Er wordt gevreesd voor een tekort aan budget.

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn (R) en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (L)
Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Martin van Rijn (R) en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (L)

Er is momenteel veel onduidelijkheid, vertelt politiek verslaggever Jaap Jansen in Ochtendspits: "De jeugdzorginstellingen vragen zich af met welk budget ze aan de slag moeten en hoeveel mensen er in dienst kunnen blijven." Die informatie is er nu dus niet, maar is wel hard nodig, want als per 1 januari het budget verandert, dan moet er zo snel mogelijk begonnen worden met reorganiseren.

Staatssecretaris van Rijn van Volksgezondheid en staatssecretaris Teeven van Justitie zeiden eerder dat op 1 augustus alles duidelijk moest zijn. "Dit werd de jeugdzorg begin juli gezegd, maar inmiddels is die datum geweest en is er nog helemaal niets duidelijk."

 

Wachten
Toch ligt de verantwoordelijk niet alleen bij van Rijn en Teeven zegt Jansen: "Het gaat hier om een decentralisatie-operatie van het Rijk naar gemeenten. De provincies en gemeenten zeggen al een buffer voor de jeugdzorg te hebben, maar willen niet delen om hoeveel het gaat. Ze willen niet dat instellingen dat geld nu al gaan uitgeven. Ook beiden staatssecretarissen hebben laten weten dat er geld is. Nu lijkt iedereen maar wat op elkaar te wachten. Het is zaak dat dit zo snel mogelijk wordt opgelost."

Volgens het ministerie van Volksgezondheid hebben de meeste gemeenten al aangegeven op welk budget de jeugdzorgaanbieders minimaal kunnen rekenen. Er wordt de komende weken geïnventariseerd welke regio's achterlopen. Van Rijn en Teeven zullen de Tweede Kamer hierover eind augustus informeren.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen