Nieuws16 okt '14 14:03

Weigerende verzekeraars = hulpverleners ebola thuis

Auteur: BNR Webredactie

Hulporganisaties hebben moeite hulpverleners naar door ebola getroffen gebieden te krijgen. Een belangrijk obstakel is het verzekeren van de hulpverleners. Verzekeraars vinden het terughalen van besmette mensen te duur is.

Bart Romijn, directeur van Partos, branche-organisatie van hulporganisaties, vindt dat de verzekeraars meer moeten doen. "De boodschap is dat wij vinden dat verzekeraars hier veel meer een maatschappelijke verantwoordelijkheid zouden moeten nemen. Het gaat hier om een ramp die al groot is en nog ongekende potentiële proporties heeft. Dan kan je niet volstaan met 'wij bieden hier geen verzekering voor'."

Peter Henkemans van Oxfam Novib vindt op zijn beurt dat juist de overheid meer moet doen. "De kosten van de medische repatriëring wil de Nederlandse regering niet voor haar rekening nemen en legt deze neer bij verzekeraar en organisatie. Vanuit de ogen van de verzekeraar zijn de kosten van repatriëring astronomisch hoog. Nou daar kan je je wat bij voorstellen."

Kosten tot 1 miljoen euro per persoon
Verzekeraars en adviseurs willen niets zeggen over hoe veel het kost om een besmette hulpverlener terug te halen, dat verschilt namelijk per geval. Maar volgens Partos kostte de repatriëring van twee Nederlandse artsen die mogelijk ebola hadden 400.000 euro per persoon. Als ebola al vastgesteld is, kan dit zelfs oplopen tot 1 miljoen euro per persoon.

Een arts van Artsen Zonder Grenzen stelde dat ongeveer 1 op de 10 van haar collega's in Liberia ebola krijgt. Kort door de bocht gezegd kan elke 10 verzekerde hulpverleners een verzekeraar dus 1 miljoen euro kosten.

De brief van Ploumen
De overheid is druk bezig met een oplossing, maar er is nog veel onduidelijkheid. Er kwam deze week een brief van minister Ploumen. Aon maakt daaruit op dat de overheid vooral meer wil gaan faciliteren, maar niet gaat betalen. "Ze zien wel degelijk, zoals wij dat lezen, een inspanningsverplichting. Maar leggen primair de kosten neer bij verzekeraar of werkgever."

Maar verzekeraar EZA leest de brief van Ploumen anders en gelooft dat de overheid mee gaat betalen. "Zij geven aan dat de nadere specificaties nog moeten volgen maar zoals ik het interpreteer lijkt het mij dat de kosten van repatriëring en de zorg daar volledig op kosten van het ministerie van Gezondheid of van de EU gaat komen."

Het is nu dus afwachten tot minister Ploumen duidelijkheid geeft.

Gerelateerde artikelen