Nieuws10 sep '14 17:44Aangepast op 10 sep '14 18:34

Pechtold moet het allemaal nog maar zien met Timmermans

Auteur: Bram van Dijk

D66-fractieleider Alexander Pechtold is nog niet warmgelopen voor de nieuwe EU-functie van Frans Timmermans. "Regulering, ik kan me er een hoop bij voorstellen, maar de vraag is hoe zich dat ontwikkelt."

De VVD is dik tevreden over de zwaarte van de EU-positie en noemt het een sleutelpositie.

 "Het kabinet had op heel iets anders ingezet. Het kabinet vertelde ons in de zomer: of in de buitenlandhoek, of een zware economische of financiële positie. Daar hebben we er nu één van, Dijsselbloem in de eurogroep, maar dat vervalt volgend jaar. En dan hebben we alleen nog Timmermans. En ja, regulering, ik kan me er een hoop bij voorstellen, maar de vraag is hoe zich dat ontwikkelt."

Wel wil Pechtold Timmermans 'van harte feliciteren'. "Maar vanuit mijn controlerende rol zeg ik: ik moet het eerst nog zien."

Te lang gewacht
Pechtold denkt dat Nederland te lang gewacht heeft met het beschikbaar stellen van een kandidaat. "Het heeft gewacht in het spel der groten. De Fransen, de Britten, de Duitsers pakken de grote posities. De Italianen hebben nu het buitenland en Nederland zit nu dan met een post als 'regulering'."

Rechterhand
"Het zal er nu helemaal af van hangen wat dat rechterhand van Juncker nou betekent. Want zolang als er iemand zit... Het is net als een loco-burgemeester, je komt pas in actie als de burgemeester er niet is."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen