Nieuws27 mei '14 08:02

Arts moet meer visites lopen

Auteur: Pieter van den Akker

Patiënten in ziekenhuizen krijgen te weinig persoonlijke aandacht van artsen. Dat zegt Marcel Levi, bestuursvoorzitter van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam in het weekblad Medisch Contact.

Volgens Marcel Levi komt dat omdat de arts te weinig aan het bed staat. Hij zegt op BNR: "De laatste jaren heeft het zich een beetje ontwikkeld in de richting waarbij het contact met de patiënt steeds minder belangrijk is geworden en de gegevens uit de computer gehaald kunnen worden. Dat hoeft dus niet aan het bed van de patiënt, dat kan ook in een kamertje achteraf op de afdeling."

Belangrijk moment verloren
Hij vervolgt: "Naar mijn mening gaat daarbij een belangrijk moment verloren: het moment waarop de dokter rechtstreeks van de patiënt kan horen hoe het met hem of haar gaat, wat er in z'n hoofd omgaat, wat er speelt, waar hij graag geïnformeerd over wil worden en tegelijkertijd met verpleegkundigen of andere betrokkenen afspraken kan maken over hoe er het best gehandeld kan worden."

Er is sprake van een belangenstrijd, gelooft Levi. "Er moet zo verschrikkelijk veel rondom een patiënt die in het ziekenhuis is. Er moet goed in de gaten worden gehouden hoe het gaat, of alle getalletjes wel kloppen, of de temperatuur goed is en of de vochtbalans in orde is. Tegelijkertijd moet er van de verpleegkundige informatie worden verkregen. Er moeten plannen worden gemaakt voor de nieuwe dag. We moeten ook nog allerhande checklists en lijstjes invullen."

Nogal druk
Kortom: "Het is nogal druk voor zo'n arts die zich bemoeit met een patiënt. In al dat geweld wil de communicatie met die patiënt nog wel eens in de verdrukking komen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen