Nieuws10 dec '13 14:48Aangepast op 10 dec '13 15:13

'Noodhulpfase Filipijnen duurt voort'

Auteur: BNR Webredactie

De noodhulpfase op de Filipijnen duurt voorlopig nog voort. Dat zegt Henri van Eeghen, voorzitter van de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO), die net terug is uit het rampgebied. De SHO haalde tot nu toe ruim 34 miljoen euro op voor de Filipijnen.

Het is een maand geleden sinds de Filipijnen werd getroffen door tyfoon Haiyan. Daarbij vielen ruim 5.500 doden en raakten 3.5 miljoen mensen dakloos. Volgens de laatste berichten worden nog altijd 1.800 mensen vermist.

Meer dan duizend hulporganisaties vanuit heel de wereld zijn momenteel actief in het rampgebied. Hun activiteiten worden gecoördineerd door OCHA, een afdeling van de Verenigde Naties die toeziet op hulpverlening bij humanitaire rampen.

SHO-voorzitter Van Eeghen bezocht tijdens zijn reis naar de Filipijnen zeven van de negen bij hen aangesloten organisaties. Zij verlenen nu vooral veel noodhulp, van wederopbouw is door de enorme destructie nog geen sprake.

Veel boeren zijn hun bron van inkomsten kwijtgeraakt, legt Van Eeghen uit. "Al die kokosbomen en bananenbomen zijn kapot. Dat betekent dat er voor de komende periode nog geen nieuwe inkomstenbronnen zijn en dat die allemaal opnieuw moeten worden bedacht."

Hetzelfde zie je in steden als het zwaargetroffen Tacloban, aldus Van Eeghen. "Fabrieken zijn daar allemaal verwoest en dus is er ook geen werkgelegenheid. Het enige wat je ziet zijn marktkraampjes die langzamerhand open gaan en het een en ander verhandelen, maar er kan niet worden gesproken van een economie die weer op gang is."

Van Eeghen was erg geraakt door een bezoek aan een begraafplaats, speciaal voor slachtoffers van de ramp. "Ongeveer de helft van die graven was van kinderen. We gingen erheen met een aantal mensen en kinderen uit het dorp. Je zag dat zij daar een aantal weken geleden hun eigen vriendjes en vriendinnetjes hadden begraven."

De SHO-voorzitter verwacht volgend jaar weer af te reizen naar de Filipijnen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen