Wederopbouw Filipijnen verloopt stroef
De bouw van nieuwe huizen op de Filipijnen gaat langzaam. Ruim twee maanden nadat een tyfoon delen van het land verwoestte, zijn bouwmaterialen nog schaars. Materiaal moet vanuit andere plekken worden geïmporteerd en dat maakt het allemaal nog moeilijker.
Lex Kassenberg is landendirecteur van CARE op de Filipijnen.
Waarom gaat de wederopbouw nog zo langzaam?
“Het werk gaat inderdaad wat langzaam. De
reden daarvoor is dat in het begin een hoop wegen kapot waren. In Tacoban
stonden zelfs grote schepen op de wegen, dus dat moest eerst opgeruimd worden.
Door allerlei organisaties moest worden bekeken wat echt noodzaak was. Dat
begon met voedsel naar de mensen krijgen. Nu zijn de organisaties bezig
pakketten naar buiten te krijgen voor het repareren van de huizen.”
Hoe wordt
voorkomen dat men langs elkaar heen werkt?
“De coördinatie van het samenwerken tussen de verschillende organisaties verloopt
vrij goed. Dat wordt grotendeels georganiseerd door de organisaties van de
Verenigde Naties. Dat vindt zowel in Manilla als in de getroffen gebieden
plaats. De overheid is daar ook actief bij betrokken.”
Wat is ervoor nodig om de opbouw te versnellen?
“Het begint nu een beetje in een versnelling te raken. De meeste
organisaties gaan waarschijnlijk nog tot eind deze maand door met
voedselvoorziening. Maar organisaties als CARE en andere zijn druk bezig met
het verschaffen van bouwmaterialen zodat ze met name weer huizen kunnen bouwen.
Lokaal is het bouwmateriaal wel verkrijgbaar. Er zijn een hele hoop
'kokosnootbomen' omgewaaid. Het hout ervan wordt nu gebruikt om huizen mee te
verbouwen. Dus wat wij voornamelijk geven zijn metalen platen om het dak mee te
bouwen, spijkers en andere dingen die erbij komen.”
Zie je dat het dagelijkse leven weer opgepakt wordt?
“In Tacloban moesten de eerste stafleden van ons die daar waren in kerken
slapen. Dat is enorm verbeterd. We hebben nu in verschillende plaatsen
kantoren. Hotels gaan heel langzaam open. Ook dat is enorm aan het verbeteren. Langzamerhand
zijn er aardig wat restaurants die weer open zijn. Wat ik persoonlijk heel
positief vind is dat de hotels en restaurants niet echt gebruik maken van de
vele buitenlanders die in het land zijn. De prijzen zijn gewoon laag gehouden.”