Nieuws20 jan '14 10:56Aangepast op 20 jan '14 14:18

Van der G. heeft eerste proefverlof erop zitten

Auteur: Marjan van den Berg

Volkert van der G. heeft zijn eerste proefverlof afgerond. Inmiddels zit hij weer gevangen. Dat heeft staatssecretaris Fred Teeven maandag aan de Tweede Kamer laten weten.

"Inmiddels heeft het eerste verlof plaatsgevonden. Omdat het hier een individuele zaak betreft, kan ik, zeker gelet ook op de aard van de zaak, verder geen enkele mededeling over het verlof doen'', schrijft Teeven in de korte brief.

Vanaf nu moet Van der G. maandelijks een etmaal op proefverlof, blijkt uit de brief.

In december besliste de beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) dat de moordenaar van Pim Fortuyn op proefverlof moest, ondanks de bezwaren hiertegen.

Maatschappelijke onrust
Teeven hield proefverlof voor Van der G. eerder tegen, uit angst voor maatschappelijke onrust en verstoring van de openbare orde.

Ook maakte Teeven zich zorgen over de veiligheid van Van der G. en zijn familie. De beveiliging zou zo zwaar moeten worden, dat Van der G. niet normaal zou kunnen integreren in de samenleving. Volgens de staatssecretaris zou een proefverlof dan weinig zin hebben.

De RSJ deed onder meer de suggestie om Van der G. vermomd de straat op te sturen, maar het is niet duidelijk of dit is gebeurd.

Tegen de afspraak
De broer Pim Fortuyn, Marten, reageert verrast op het bericht over het proefverlof. Hij zegt dat hem was beloofd dat hij hierover vooraf zou worden geïnformeerd en dat dit niet is gebeurd. "Eén familielid heeft net een telefoontje gehad'', zegt Marten Fortuyn. "Achteraf, en dat is tegen de afspraak.''

Fortuyn is ook verbaasd omdat volgens hem op zijn minst de indruk werd gewekt dat Teeven nog een definitief besluit moest nemen of Van der G. wel op proefverlof mocht. Als de staatssecretaris in de afgelopen periode nieuwe, sterke aanwijzingen zou hebben gekregen dat het verlof zou leiden tot onaanvaardbare risico’s voor Van der G. of maatschappelijke onrust, had hij alsnog het verlof kunnen blokkeren.

Vrij
Volkert van der G. werd in 2002 veroordeeld tot 18 jaar celstraf voor de moord op Pim Fortuyn. Het proefverlof is aan de orde omdat Van der G. in mei twee derde van zijn straf heeft uitgezeten. Gevangenen die zich goed gedragen, kunnen na die termijn onder voorwaarden vrijkomen. In voorbereiding op een terugkeer in de maatschappij mogen zij op proefverlof.

Justitie kan de rechter overigens eventueel nog vragen de voorwaardelijke vrijlating uit of af te stellen. De kans is groot dat dan opnieuw een discussie oplaait.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen