Nieuws20 jan '14 14:12

‘Normaal bestaan Van der G. in Nederland wordt lastig’

Auteur: Marjan van den Berg

Tijdens het proefverlof dat Volkert van der G. nu achter de rug heeft, moet hij zwaar beveiligd zijn geweest, zegt emeritus hoogleraar strafrecht Theo de Roos op BNR. En dat zal niet anders zijn als Van der G. straks vrij komt.

Vandaag werd bekend dat de moordenaar van Pim Fortuyn zijn eerste proefverlof er inmiddels op heeft zitten. Volgens De Roos moet Van der G. zwaar beveiligd zijn geweest tijdens dit proefverlof. “Zowel de locatie als de verdere omstandigheden moeten zeer geheim blijven omdat er natuurlijk een risico is.”

Op deze manier zal Van der G. weinig kans hebben gehad om echt een begin te maken aan zijn reïntegratie in de samenleving, wat toch de bedoeling is van proefverlof. Maar, zegt De Roos, dat zal ook spelen als Van der G. straks vrij komt. “Normaal leven wordt lastig. Je moet het – en dat is de plicht van de staat – zoveel mogelijk benaderen.”

Risico's
Voor Van der G. is het gevaar dat hem iets zal overkomen, groot, zegt De Roos. “Er is, ook door de publiciteit eromheen, ook wel een sfeer geschapen: er zijn risico’s, er zijn mensen die het op hem voorzien hebben. Dat versterkt het dan weer. Daar moet je rekening mee houden.”

Bovendien, zegt De Roos, is het geheugen van mensen lang. Als Van der G. probeert een baan te vinden, is dat meteen voorpaginanieuws. “Dan is het wel erg lastig om een normaal leven te gaan leiden.”

Buitenland
Het lijkt de emeritus hoogleraar dan ook “zeker een optie” dat Van der G. een nieuw bestaan opbouwt in het buitenland, zoals kroongetuigen soms ook doen. “Dat is een kwestie van onderhandelen en redelijk werkbare oplossingen zoeken.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen