Nieuws10 dec '13 12:01Aangepast op 10 dec '13 13:41

Teeven 'heeft te volgen'

Auteur: BNR Webredactie

De uitspraak dat Volkert van der G. toch op proefverlof moet, "laat weinig ruimte'', zegt staatsscretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. "Het is een uitspraak die weinig ruimte laat voor een andere beslissing dan verlof verlenen."

Teeven moet het proefverlof toch verlenen, al was hij daar tegen. Het ligt volgens Teeven zelf in de lijn der verwachtingen dat hij dat gaat doen. “We gaan hem uiteraard bestuderen. Maar deze uitspraak laat weinig ruimte. De uitspraak zegt dat uiterlijk 1 februari de eerste maal verlof moet zijn gegeven."

Ondanks zijn eerdere pogingen om een uitspraak van dezelfde Raad te blokkeren, geeft Teeven aan dat hij niet teleurgesteld is over deze nieuwe bindende uitspraak. "Het is een rechterlijke uitspraak en die moet ik respecteren."

Eerder gaf de staatssecretaris aan het risico op maatschappelijke onrust en verstoring van de openbare orde te groot te vinden.

Veiligheid
Het ministerie bestudeert de uitspraak nog en gaat zich grondig buigen over de veiligheid van de moordenaar van Pim Fortuyn. Teeven zei dat Van der G. niet naar buiten kan worden gestuurd, als het niet absoluut veilig is. "We gaan bekijken of dat feitelijk mogelijk is", zei Teeven.

Het is volgens Teeven nog te vroeg om te speculeren over het oprekken van het verlof of het pas later verlenen daarvan. “We gaan nu de uitspraak bestuderen. De uitspraak laat weinig ruimte tot andere zaken beslissen dan hier wordt gezegd. Dat betekent dat we moeten kijken hoe veilig we dat verlof kunnen organiseren.”

Oprekken
Volgens politiek verslaggever Hans Verbeek is veiligheid de enige ontsnapping aan de uitspraak. "Teeven heeft nu de opdracht gekregen van de Raad om dat proefverlof van Volkert van der G. vanaf februari mogelijk te maken. Maar het is nu wel aan Teeven om te kijken of het op die termijn al op een veilige manier kan. Je hoort hem zeggen dat er wel moet worden gekeken of het veilig kan. Want hij heet eerder al gezegd dat hij zich zorgen maakt over de veiligheid van Volkert van der G.. Dat zou nog een middel kunnen zijn om de zaak toch nog een beetje op te rekken."

Over de vervroegde vrijlating later zei Teeven dat het openbaar ministerie daarover beslist en dan de rechter. In een "zeer uitzonderlijk hypothetisch geval'' kan de minister dan nog iets anders vinden. Maar over de eventuele impact op de samenleving van het proefverlof kon Teeven niks zeggen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen