Nieuws21 mei '14 09:52

Dijsselbloem: We zijn absoluut niet klaar met hervormen

Auteur: Bram van Dijk

"We zijn absoluut niet klaar", zegt minister Dijsselbloem tegen BNR's Paul van Liempt. Hij reageert hiermee op het artikel in het AD van vandaag waarin hij gezegd zou hebben 'klaar te zijn met hervormen'.

"Het tegendeel is waar", zegt de minister van Financiën. "Ik was verbaasd over die kop. Ik heb in het AD gezegd dat we in Europa heel veel potentiële groei laten liggen, omdat we niet of te langzaam een aantal hervormingen doorvoeren." Hij wijst op een OESO-studie die laat zien dat er zes procent extra economische groei te halen is in Europa. "Je ziet in de OESO-studie dat de grootste potentie in andere Europese landen ligt, maar we zijn absoluut niet klaar."

Belastingstelsel en arbeidsbelasting
Als voorbeeld op de modernisering van het belastingstelsel. "Het is denk ik veertien jaar geleden dat het belastingstelsels stevig tegen het licht werd gehouden. Daar is nu heel veel aanleiding voor, zoals het functioneren van de Belastingdienst."

Daarnaast wijst Dijsselbloem op de arbeidsbelasting in Nederland. "Als je de economie beter wil laten functioneren, moet je in Nederland de belasting op arbeid verlagen. Die is echt hoog, ook relatief gezien in Europa. Dat is een hervorming die nog moet worden ingezet."

NOS-debat
Na Emile Roemer en Geert Wilders heeft ook Alexander Pechtold afgemeld voor het NOS-debat van vanavond, vanwege de aanwezigheid van Dijsselbloem in de hoedanigheid van minister. Dijsselbloem zelf is 'heel verbaasd' over de afzeggingen. "Ik ben gevraagd om kijkersvragen te beantwoorden over hoe dingen werken in Europa en wat er gebeurd is de afgelopen jaren. Ik ben daar zeer toe bereid als mensen mij vragen willen stellen. En dat zou ik dan niet mogen of de NOS zou mij dat niet mogen verzoeken? Het lijkt mij dat de NOS zelf bepaalt wie in een programma wordt uitgenodigd en niet de politiek."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen