Nieuws19 aug '14 14:50

Grootste doelgroep autobranche is 65-plus

Auteur: BNR Webredactie

Nieuwe auto's in Nederland worden in toenemende mate door 65-plussers gekocht en steeds minder vaak door jongeren. Dat blijkt uit cijfers van brancheorganisatie VWE.

De organisatie voor voertuiginformatie en -documentatie bracht de cijfers vandaag naar buiten. In de eerste helft van dit jaar gingen van alle nieuwe verkochte auto's aan particulieren 27,7 procent naar mensen van 65 jaar en ouder. Daarmee waren de pensionado's de grootste doelgroep voor de autobranche. In de eerste zes maanden van 2009 was dit nog 21 procent.

Jongeren in de leeftijdscategorie van 18 tot en met 25 jaar namen in het afgelopen halfjaar slechts 1,8 procent van de nieuwe verkopen voor hun rekening. Dat was vijf jaar eerder nog 2,5 procent. De gemiddelde leeftijd van particuliere autokopers liep in de afgelopen vijf jaar op van 54,5 jaar tot 56,8 jaar.

Dat auto's steeds vaker door ouderen worden gekocht komt volgens Aumacon, een kenniscentrum voor de autobranche, vooral door de vergrijzing. "Het is ook de meest kapitaalkrachtige groep: mensen die decennialang hun salarissen hebben zien groeien en vermogen hebben kunnen opbouwen. En ze zijn het gewend om over een auto te beschikken'', vertelt Aumacon-directeur Clem Dickmann.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen