Nieuws15 aug '12 10:14Aangepast op 15 aug '12 13:28

Kamp waarschuwt: pensioenen in gevaar

Auteur: Pieter van den Akker

De Nederlandse pensioenen dreigen in gevaar te komen door plannen van de Europese Commissie. Daarvoor waarschuwt minister Henk Kamp van Sociale Zaken.

Kamp doelt op het voornemen van de commissie om de pensioenfondsen te dwingen hun financiële buffers aan te vullen. Kamp heeft laten uitrekenen dat de pensioenfondsen dan 10 miljard euro extra zouden moeten reserveren.

Buffers
"De pensioenfondsen bestaan uit buffers. Het is zo dat er heel veel geld verzameld is in die pensioenfondsen. Maar het is niet zinvol om die buffers te hoog op te voeren. Als je dat doet, is er minder geld beschikbaar voor uitkeringen. Dat betekent dat je maar doorgaat met het oppotten van geld, meer dan volgens ons noodzakelijk is, en dat er te weinig pensioenen uitbetaald kunnen worden."

Wijzelf weten beter dan Europa wat de buffers moeten zijn voor Europa, vindt Kamp. "Wat Europa aan het doen is, is regels die zij hebben voor verzekeraars met vaste contracten ook laten gelden voor pensioenfondsen. Maar pensioenfondsen sluiten geen contracten af. Die incasseren pensioenpremie en die gaan dat zo goed mogelijk beleggen. Wij vinden het heel onredelijk om verzekeraars en pensioenfondsen over één kam te scheren."

Pensioenfondsen
Als de Europese regels toch worden doorgevoerd, zal dat volgens Kamp 10 miljard euro meer in de pensioenfondsen moeten steken. "Dan zullen we dus een paar jaar lang daar extra premie voor moeten betalen en dat geld kan niet uitgekeerd worden aan uitkeringen.

"Je kunt ervan uitgaan dat 80 procent van de Nederlanders een aanvullend pensioen heeft van gemiddeld 10.000 euro per jaar. We hebben in totaal 850 miljard in die pensioenfondsen zitten. Daar zijn allerlei verplichtingen voor aangegaan, dus dat geld is belegd. Als je daar bovenop weer 10 miljard euro apart moet zetten, dat is gewoon niet verstandig."

Over dit onderwerp kan geen meerderheidsbesluit worden genomen, is de hoop van Kamp. "Er is een zogenaamde blokkerende minderheid die dat tegen zou kunnen houden. Dat betekent dat een stuk of acht landen van mening moeten zijn dat dit niet moet gebeuren. Daar werken we hard voor, maar we gokken daar niet op. Onze argumenten zijn goed genoeg."

Hoge premies, lage uitkeringen
"Dit leidt tot te hoge premies en te lage uitkeringen'', zegt Kamp in een interview met het weekblad Elsevier van deze week. De VVD-minister noemt de EU-plannen 'onacceptabel'. "Ik ga er absoluut voorliggen.''

Kamp is al geruime tijd in conflict met eurocommissaris Michel Barnier (Interne Markt) om de regels voor de pensioenfondsen aan te scherpen. Barnier wil aan de fondsen dezelfde eisen stellen als aan verzekeraars. Ook de Tweede Kamer is hier ongerust over. Ze dreigde onlangs een 'gele kaart' te trekken om Brussel te dwingen zijn plannen te heroverwegen. Om deze procedure in gang te zetten, heeft de Kamer wel steun van parlementen in andere EU-lidstaten nodig.

Kamp wil dat Barnier 'klip en klaar' afstand neemt van zijn plannen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen