Nieuws27 mrt '14 13:32

'Belastingverhoging auto's vermindert uitstoot CO2 niet'

Auteur: BNR Webredactie

De hogere belastingen op auto's om luchtvervuiling terug te dringen hebben volgens een onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving helemaal geen zin. Tweede Kamerlid Stientje van Veldhoven (D66) heeft een andere lezing.

Het kabinet besloot samen met D66, ChristenUnie en SGP om dit jaar de motorrijtuigenbelasting niet te verlagen en ook werden er strengere eisen gesteld aan zuinigere auto's. Volgens de onderzoekers heeft dat alles echter geen effect gehad op de CO2-uitstoot.

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven is desondanks nog steeds voor belastingverhoging. "Het klopt niet helemaal dat deze maatregel puur is genomen om de luchtvervuiling terug te dringen. We hebben hier vooral voor gekozen omdat we met zijn allen voor een enorme bezuiniging stonden en moesten bekijken waar we de pijn wilden neerleggen. We hebben de belasting op verbruik toen verhoogd, omdat we de belasting op arbeid niet wilden verhogen. Dat hebben we bereikt door de loonbelasting in de eerste schijf te verlagen, en dat te betalen met auto's die meer vervuilen dan anderen."

Dat milieuvervuilende activiteiten duurder zijn gemaakt heeft volgens Van Veldhoven op de korte termijn een beperkt effect op de CO2-uitstoot. Het helpt echter wel bij het 'nog schoner maken van auto's', stelt ze. "Omdat het altijd interessant is om een auto met een lagere BPM te rijden. Ik verwacht dus dat deze maatregelen op de langere termijn zeker nog bijdragen aan een beter milieu."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen