Wat als Brussel de WW betaalt?
Als het aan de Europees commissaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid László Andor ligt, krijgen de 25 miljoen werklozen in de EU hun uitkering voortaan uit Brussel. Hoogleraar internationale economie Brakman ziet wel iets in het plan.
Het plan houdt in dat de EU de eerste 6 maanden 40 procent van het laatstverdiende loon betaalt. "Daarna moeten de lidstaten of het nationale systeem het oppakken", zegt Europa-verslaggever Anke Truijen.
Steven Brakman, hoogleraar internationale economie aan de Rijksuniversiteit Groningen, vindt het nog niet zo'n gek plan. "We hebben jaren geleden de euro ingevoerd. Vroeger konden we de- en revalueren om de spanning uit het systeem weg te halen. Dat kunnen we eigenlijk niet meer goed; we hebben allemaal de euro. Dus je kunt jezelf niet goedkoper maken als je veel werklozen hebt, zodat je meer kan exporteren."
Maar er zijn wel andere manieren om met werkloosheid om te gaan. "Je kunt werklozen van Spanje in Duitsland aan het werk zetten. Dat wil men vaak niet, denk aan het Polenmeldpunt. Je kan lonen en prijzen laten dalen, daardoor kan je concurreren, maar dat willen de vakbonden vaak niet. En dit is ook een plan, als het in het ene land slecht gaat en in het andere land goed, dan kun je inkomen overdragen. Bijvoorbeeld van Duitsland naar Spanje."
Netto betalers
Hierdoor worden landen als Nederland en Duitsland 'netto betalers'. "Ik denk dat het politiek niet echt haalbaar is, maar het plan wijst wel op een weeffout in het eurosysteem. We hebben de euro ingevoerd en tegelijkertijd zijn we heel zenuwachtig over begrotingstekort en staatsschuld, maar waar we niet over nagedacht hebben toen we het invoerden is hoe we de spanning uit het systeem weghalen nu we het wisselkoersinstrument weggedaan hebben."
Griekenland
Recentelijk werd dat nog pijnlijk duidelijk bij de crisis in Griekenland.
Hij adviseert de Nederlandse overheid om serieus over dit plan na te denken.