Nieuws11 aug '14 11:37

Opnieuw spanningen in Haagse Schilderswijk

Auteur: BNR Webredactie

Voor de tweede keer in korte tijd is een betoging in de Haagse Schilderswijk uit de hand gelopen: zes arrestaties, stenengooiende tegendemonstranten en de ME die moest ingrijpen. Dit keer was een het anti-ISIS demonstratie. De politie verwacht nog meer aanhoudingen te doen als ze camerabeelden van de betoging hebben bestudeerd.

Wordt het geen tijd om dit soort demonstraties te verbieden in deze wijk?
Martin Wörsdörfer, VVD- fractievoorzitter in Den Haag: "Dat kan eigenlijk niet echt. Er kan heel veel bij demonstraties en dat is ook heel belangrijk. Het is een grondrecht en het is erg belangrijk om de vrijheid van meningsuiting waar het op gestoeld is, eenieder toekomst. 

Het stadsbestuur moet de openbare orde handhaven. Is dat gisteren goed gebeurd?
"Ja, ik denk het wel. De politie heeft terecht ingegrepen om te voorkomen dat de demonstranten en de tegendemonstranten, zoals ze worden genoemd, met elkaar in confrontatie raakten. De route is omgelegd. Terecht, denk ik. Daarmee is de veiligheid van de demonstranten gewaarborgd."

 

Het is elke keer de Haagse Schilderswijk die op deze manier naar voren komt. Hoe denkt u daarover?
"Dat is natuurlijk helemaal niks. Met name niet voor de mensen in de Schilderswijk die daar wonen. De meeste mensen willen daar gewoon iets moois van hun leven maken. Slechte berichtgeving doet natuurlijk wel wat met je. En laten we eerlijk zijn: voor het imago van Den Haag is het natuurlijk ook slecht."

Wat zou men kunnen doen om de situatie een beetje af te laten koelen?
"In ieder geval een beetje het hoofd koel houden, zeker als politici. En daar waar wij kunnen oproepen van: 'Jongens, houd rekening met elkaar, houd het rustig, houd het betamelijk''. Je mag je mening geven. Dat is ook belangrijk, dat vinden we ook prima. Maar met stenen gooien is natuurlijk volstrekt uitgesloten. Dat kan echt niet."

Verwacht u dat er nog iets proactiefs kan gebeuren?
"Dat is best ingewikkeld, want de internationale problemen in de wereld hebben hun weerslag op de bevolking. We hebben natuurlijk een ongelooflijk diverse bevolking en de mensen hier willen heel graag laten zien wat ze daarvan vinden. Als je dat als belangrijk recht ziet, dan is het ingewikkeld om van tevoren te zeggen dat het niet mag. Je zou ook kunnen overwegen wat een goede plek voor demonstraties is om er voor te zorgen dat je groepen uit elkaar houdt. Maar dat is natuurlijk ook niet helemaal de bedoeling, want daarmee torn je al een beetje aan de vrijheid van demonstratie. Liever heb ik dat die mensen eens een keer een kopje koffie gaan drinken met elkaar."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen