Nieuws22 okt '14 16:31Aangepast op 22 okt '14 19:39

Canada in de ban van schietpartijen

Auteur: Eva Oude Elferink

In Ottawa is in het parlementsgebouw een man doodgeschoten. Hij werd ervan verdacht eerder vandaag een soldaat te hebben neergeschoten bij het oorlogsmonument in de Canadese hoofdstad. De Canadese politie is nog op zoek naar een tweede en misschien zelfs derde dader.

De soldaat stond als ceremoniële wacht opgesteld bij het oorlogsmonument toen hij werd neergeschoten door een man die volgens ooggetuigen met een geweer de auto uit was gestapt. Een mogelijk tweede persoon zou naar het parlementsgebouw zijn gerend, zegt correspondent Reinout van Wagtendonk.

 

De soldaat is overleden, melden Canadese media. Rond het parlementsgebouw maar ook in de rest van de stad heerst chaos, zegt Van Wagtendonk.

 

Zojuist heeft de politie bevestigd dat ook bij een winkelcentrum in de stad schoten zijn gelost. Het winkelcentrum is geëvacueerd.

Mensen zijn woedend, zegt de Nederlandse ondernemer Henk van Zijl die in Ottawa woont. "Maar meer nog dan woedend zijn mensen bang. Je weet dat dit soort mensen graag ons leven willen verstoren en dat we voorzichtiger worden, maar dat gaan ze wel bereiken."

 

Terreurdreiging
Volgens de krant Ottawa Citizen waren er al 2 weken geleden berichten dat individuen met banden met IS aanslagen op Canadezen plannen. Geheime diensten zouden honderden personen in de gaten houden. Vorige week werd journalisten belet om militairen te interviewen die zouden vertrekken voor een gevechtsmissie in Irak.

Maandag werd er in het Noord-Amerikaanse land al een 53-jarige militair doodgereden door een geradicaliseerde man. Dat gebeurde bij een recruteringscentrum voor potentiële Canadese soldaten. Canada verhoogde woensdag de terreurdreiging vanwege dat incident.

Onbekend is of de twee schietpartijen verband met elkaar houden. Het is wel waarschijnlijk, zegt veiligheidsexpert Glenn Schoen. "Als we kijken naar het doelwit, het type aanslag, het feit dat eerst een militair werd getroffen en daarna de kern van de overheid, dan is dat wel een grote waarschijnlijkheid."

Jihadistisch plot
Volgens Schoen wordt serieus rekening gehouden een jihadistisch plot, onder meer doordat Canada deel uitmaakt van de coalitie die strijd tegen IS.

 

Zo was er in 2006 het complot van de zogenaamde 'Toronto 18'. 18 mensen werden toen gearresteerd. Ook zij waren van plan het parlement in Ottawa aan te vallen, met als doel het onthoofden van de premier. Vorig jaar april is een aanslag op een hogesnelheidslijn van Montreal naar Toronto voorkomen.

"Natuurlijk is het mogelijk dat het dit keer niet het geval is, maar het is wel een mogelijkheid waar ze naar moeten kijken", zegt Schoen. "Dat is ook de reden dat we kunnen verwachten dat in een aantal andere landen, voornamelijk Amerika, het dreigingsniveau naar boven zal worden bijgesteld."

De schietpartijen passen volgens Schoen in de doctrine van het jihadisme. "Dat heeft Al Qaeda eigenlijk ingezet, het idee van eenlingen. Dat wordt nu ook door IS gepropageerd."

Schoen verwijst naar verschillende communiqués die in september door IS-strijders naar buiten werden gebracht. "Daarin werd letterlijk werd gevraagd 'val die vijand aan,  gebruik wat je aan middelen voor handen hebt'. De hoop is dat dit niet onderdeel is van een groter complot, maar dat het hier echt bij zal blijven."

Nederland
Sinds begin deze week wordt er ook in Nederland meer gesurveilleerd op stations en andere plekken waar veel mensen samenkomen. Dat zegt de Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheidsbestrijding tegen BNR.

 

Een woordvoerder zegt dat de gebeurtenissen in Canada het belang van extra toezicht onderstrepen. Het dreigingsniveau gaat niet verder omhoog. Dat is al substantieel.

<p><em>Lees <strong><a href="http://www.cbc.ca/newsblogs/yourcommunity/2014/10/mps-government-staffers-tweet-reactions-to-ottawa-shooting.html" target="_blank" title="">hier</a></strong> live-updates van parlementsleden in Ottawa</em></p>

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen