Nieuws14 okt '14 16:30

Vijf inkoopmedewerkers politie geschorst

Auteur: Bram van Dijk

De directeur Facility Management en vier andere inkopers van de politie worden volgende week geschorst. Zij waren betrokken bij de aanbesteding van politievoertuigen. Minister Opstelten vindt het vanzelfsprekend 'heel vervelend'.

Gerard Bouman en Ivo Opstelten
Gerard Bouman en Ivo Opstelten

Ook komt er vanaf volgende week een groot intern onderzoek naar de inkoop binnen de hele Nederlandse politieorganisatie. Het besluit werd genomen door de korpschef van Nationale Politie Gerard Bouman.

"Mijn besluit is geen beschuldiging aan de betrokken collega’s", benadrukt Bouman tegen ANP. "Maar het belang van de integriteit van de politie moet in deze kwestie nu gaan voor hun persoonlijk belang."

De politie heeft signalen gekregen dat de aanbesteding van voertuigen niet volgens de regels is verlopen. De Rijksrecherche doet daar nu onderzoek naar en er loopt een strafrechtelijk onderzoek. Per jaar koopt de Nationale Politie gemiddeld voor ongeveer 1,4 miljard euro in.

Opstelten
Minister Opstelten steunt Bouman in deze beslissing.

Volgens Opstelten heeft het niets te maken met de mentaliteit van de Nationale Politie. "Het zegt iets over een punt van dat je met een enorme transformatie bezig bent van de Nationale Politie. Van vijfentwintig organisaties komt er nu één organisatie, ook wat betreft de centrale inkoop."

De twee aangiftes die recent zijn gedaan, hebben niets te maken met deze maatregelen. Opstelten verwacht geen nieuwe maatregelen tegen andere medewerkers. "Ik verwacht dat we hiermee het schip op koers hebben en moderniseren."

Gerelateerde artikelen