Nieuws13 mrt '13 10:31Aangepast op 13 mrt '13 16:08

Dreigingsniveau terrorisme in Nederland verhoogd

Auteur: Anne-Greet Haars

Het dreigingsniveau voor terrorisme in Nederland is verhoogd van beperkt naar substantieel. De dreiging zit vooral in de teruggekeerde jihadreizigers, zo meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid.

Het is voor het eerst sinds eind 2008 dat het dreigingsniveau wordt verhoogd. Eind 2009 werd het niveau bijgesteld naar ‘beperkt’.

Volgens de Nationaal Coördinator reizen steeds meer jongeren af naar Syrië en andere conflictgebieden. Coördinator Dick Schoof: "Het ging eerst om enkelen, toen om tientallen nu gaat het richting de honderd." Volgens Schoof komen zij terug met ‘strijdervaring en of zijn ze getraumatiseerd'.

Het is volgens de coördinator "niet zo dat we echt concrete informatie hebben dat ze plannen hebben om een aanslag te plegen". Daarom zal er in het straatbeeld ook niks veranderen. Er komt bijvoorbeeld geen extra beveiliging bij Schiphol of de Rotterdamse haven; in ieder geval niet zichtbaar.

Syrië
Volgens Schoof zit het grootste deel van die honderd jihadstrijders in Syrië en begeven ze zich ook in de frontlinie. Ook is het volgens hem wachten op het eerste bericht over een dodelijk Nederlands slachtoffer in die strijd. Maar volgens hem is er ondanks het verhoogde dreigingsniveau geen reden tot alarmering in Nederland. "Er zijn er een aantal teruggekeerd, die zijn bekend, maar vormen geen gevaar".

Schoof wil benadrukken dat het verhoogde dreigingsniveau niks te maken heeft met de inhuldiging op 30 april. "Ook bij een gewone Koninginnedag zou het niveau zijn verhoogd."

Europees probleem
Het probleem geldt niet alleen voor Nederland. "Het speelt in heel Europa. Overal zijn de inlichtingendiensten op dezelfde manier bezig met dit probleem."

De toename van de terreurdreiging aan de Europese grenzen gaat in tegen de wereldwijde trend. Want die trend is al jarenlang dat de wereld steeds veiliger wordt. Dat blijkt uit adviesrapport van de het Haags Centrum voor Strategische Studies aan de regering. Frank Bekkers van het HCSS: "Dat is een vrij langjarige trend. Al zeker 20 jaar is er een duidelijke in het aantal conflicten in de wereld. Dat is zeker het aantal conflicten tussen staten maar ook binnen de staten. Die zijn in 20 jaar gehalveerd."

Geen Arabische lente
Bekkers stelt dat de instabiliteit aan de randen van Europa toeneemt. Daarbij verwijst hij vooral naar de conflicten zoals die speelde in Libië en Egypte. En de problemen van nu in Syrië en Mali. "Eigenlijk kunnen we constateren dat de Arabische opstanden nog helemaal tot een Arabische lente hebben geleid, maar in tegendeel tot veel meer instabiliteit in die regio."

En die instabiliteit die uit zich in de toegenomen terreurdreiging in Nederland, als gevolg van de deelname van ons land in dit soort conflicten. "Maar dat kan zich ook op heel andere manieren gaan uiten. Dat zien we al in migratiestromen, in toegenomen criminaliteit en dreigingen dat grondstoffentoevoer wordt onderbroken", zegt Bekkers.

Machtsmiddelen
Voor het beschermen van de belangen van Nederland en andere Europese landen zijn een aantal machtsmiddelen die ingezet kunnen worden. "We onderscheiden zachtere dwangmiddelen zoals bijvoorbeeld diplomatie maar ook ontwikkelingssamenwerking. Dan zijn er nog de wat hardere machtsmiddelen zoals militaire macht."

Maar op Defensie wordt bezuinigd en op ontwikkelingssamenwerking wordt bezuinigd. En juist dat lijkt Bekkers onverstandig. "Je wil graag een robuust buitenland- en veiligheidsbeleid voeren. Zeker gezien de instabiliteit die in onze regio speelt. Dat betekent dat het sluiten van diplomatieke posten, het voortdurend bezuinigen op defensie en het bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking strookt niet met het beeld wat wij zien in de veiligheidsomgeving."

Stabiliteitsoperaties als ontkenning van dreiging
Volgens Bekkers moet de politiek dan ook een bredere kijk hebben dan het Nederlandse publiek in het algemeen. “Ik mis dat wel eens. Ik denk dat bijvoorbeeld het idee dat we een krijgsmacht kunnen ontwerpen die zich alleen maar op stabilisatieoperaties richt, een ontkenning is van de dreigingen die we om ons heen constateren. Dat lijkt me dus geen goede zaak."

Gerelateerde artikelen