Nieuws12 mrt '14 06:31

Man droeg bomschoenen op Nederlandse vluchten

Auteur: BNR Webredactie

De Britse ex-terrorist Saajid Badat heeft in december 2001 schoenen met explosieven gedragen op vluchten tussen Nederland en Pakistan en een vlucht van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk.

Dat verklaarde hij dinsdag tijdens een rechtszaak tegen de schoonzoon van terreurleider Osama bin Laden in New York, waarin hij als getuige optrad, meldde Sky News.

Badat heeft de explosieven niet tot ontploffing gebracht, omdat hij ze wilde gebruiken in een Amerikaans vliegtuig. Hij zou de schoenen na de vluchten 'veilig' thuis hebben bewaard, voor het geval hij ze in de toekomst nodig zou hebben. Ook zei hij een schoen te hebben verkocht aan mannen van Maleisische afkomst die een aanslag wilden plegen.

Na een verblijf van 3 jaar in Afghanistan zou hij hebben afgezien van een terreuraanval, omdat zijn moeder geen zoon zei te willen die 'een van die dwarsliggers' was. Badat werd in 2005 veroordeeld voor het plannen van aanslagen en werd na 6 jaar celstraf vrijgelaten, omdat hij optrad als informant voor Britse en Amerikaanse autoriteiten.

Samenzwering
Badat getuigde vanuit Londen via een videostream in de rechtszaak tegen Bin Ladens schoonzoon Sulaiman Abu Ghaith in New York, omdat hij bang is te worden opgepakt als hij naar de VS reist. Ghaith wordt verdacht van samenzwering om Amerikaanse burgers te doden en betrokkenheid bij het voorbereiden van aanslagen.

Gerelateerde artikelen