Nieuws11 jun '14 09:45Aangepast op 11 jun '14 13:11

Volkert van der G. woont in binnenstad Apeldoorn

Auteur: Thijs Baas

Volkert van der Graaf heeft zich gevestigd in de binnenstad van Apeldoorn. Dat heeft een woordvoerder van burgemeester John Berends bevestigd.

De gemeente houdt woensdag aan het eind van de middag een informatiebijeenkomst voor omwonenden. Volkert van der Graaf krijgt beveiliging 'op maat’ nu hij op vrije voeten is. Volgens het OM wordt er per geval bepaald welke maatregelen er nodig zijn om de veiligheid van iemand zo goed mogelijk te waarborgen.

Dat is bij Van der Graaf ook zo, liet justitie eerder weten. Over de manier van beveiligen worden geen mededelingen gedaan, om potentiële aanvallers niet wijzer te maken.

Voorwaarden
Van der Graaf moet zich tijdens zijn voorlopige vrijlating aan een aantal voorwaarden houden. Hij heeft een wekelijkse meldplicht bij de reclassering en hij mag niet in Rotterdam, Den Haag, Hilversum of de woonplaats van nabestaanden van Fortuyn komen. Verder krijgt hij een enkelband met locatiemelder, is er een contactverbod met de nabestaanden van Fortuyn en mag hij niet met de media praten. Ook wordt hij begeleid door een psychiater of psycholoog.

Als hij die voorwaarden overtreedt, kan het OM direct overgaan tot zijn aanhouding. In dat geval wordt een herroeping van de voorlopige vrijlating bij de rechter ingediend. Bij minder ernstige overtredingen kan het OM hem een waarschuwing geven of de voorwaarden aanscherpen.

'Prima opgevangen'
Inwoners van Apeldoorn reageren woensdag met verdraagzaamheid op de nieuwe inwoner van de gemeente. Een werkneemster van een kapsalon aan de Hoofdstraat in Apeldoorn zegt dat ze al 2 maanden wist dat Volkert van der G. in Apeldoorn woont. "Hij is prima door de gemeenschap opgevangen onder de vleugels van burgemeester John Berends. Die is daar ook heel goed in'', meent zij.

De kapster woont zelf in het centrum en gaat later op de dag naar de informatiebijeenkomst over de vestiging van Van der Graaf. Een andere binnenstadsbewoonster zegt niet te gaan: "Het is ook een mens. Hij heeft zijn straf uitgezeten. Ik vind het nergens voor nodig om meer informatie over zijn leven te krijgen.''

'Recht op nieuwe start'
Een oudere Apeldoorner die in het centrum werkt, vindt dat Volkert van der G. recht heeft op een nieuwe start. "Ik woon zelf in een klein dorpje bij Apeldoorn. Ik had het uitstekend gevonden als hij daar was komen wonen. Hij gaat het echt niet nog een keer doen.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen