Nieuws25 aug '12 08:24

Kiezer wil geen duurdere zorg

Auteur: Mijke Hurkx

Van de Nederlanders is 79 procent tegen verhoging van het eigen risico en 63 tegen versobering van het basispakket. Partijen die zorg duurder willen maken kunnen dus rekenen op weinig instemming van de kiezer.

Dat blijkt zaterdag uit een onderzoek van het actualiteitenprogramma EenVandaag.

Om de stijgende kosten van de zorg tegen te gaan zijn maatregelen nodig, maar wat er ook wordt voorgesteld, de kiezer is tegen. Slechts één ingreep kan op steun rekenen: het inkomensafhankelijk maken van het eigen risico. 68 procent van de ondervraagden is daar voor.

Ruim 50 procent van de kiezers is tegen een hogere premie voor mensen die ongezond leven door bijvoorbeeld roken en/of overgewicht. Onder aanhangers van VVD, het CDA, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie is daar wel steun voor.

Bijna één op de vier mensen (37 procent) vindt dat ouderen eerst hun eigen vermogen moeten aanspreken, als ze gaan wonen in een verpleeg- of verzorgingshuis. Een meerderheid van 54 procent is hier tegen.

Familieleden verplichten om ondersteunende werkzaamheden te verrichten in verpleeg- en verzorgingshuizen krijgt weinig instemming. Een tehuis in Gouda is daar onlangs mee begonnen. 63 Procent van de stemmers vindt het een slechte zaak als dat gemeengoed zou worden.

Aan het onderzoek deden 28.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het vond plaats van 15 tot 20 augustus. Het opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen.

Gerelateerde artikelen