Nieuws18 feb '13 13:56Aangepast op 18 feb '13 17:18

'Steun voor voorlopige vrijlating Poch is belangrijk signaal'

Auteur: BNR Webredactie

De steun van minister Timmermans van Buitenlandse Zaken voor de voorlopige vrijlating van Julio Poch is een belangrijk signaal, volgens zijn advocaat Geert-Jan Knoops.

Julio Poch
Julio Poch

Tegen BNR zegt de advocaat dat Nederland medeverantwoordelijkheid draagtvoor het feit dat Poch in deze situatie is terechtgekomen. Nederland had de kans om deze zaak over te nemen van Argentinië en heeft meegewerkt aan de uitlevering door vluchtgegevens te verstrekken aan Argentinië. Poch is vanmiddag rond 16:00 begonnen met een circa vier uur durend openingspleidooi begonnen. Hij hoopt de rechters te overtuigen dat hij onschuldig is en dat hij niet vast hoeft te blijven zitten tot het vonnis over drie á vier jaar.

'Geen bewijs'
Poch en zijn advocaat Knoops denken te kunnen bewijzen dat hij de vluchten niet uit heeft kunnen voeren. Volgens Knoops is er geen bewijs, behalve de getuigennissen die drie van zijn Nederlandse Transavia-collega's, waartegen Poch gezegd zou hebben dat hij bij de vluchten betrokken was. Deze hebben later overigens ook onder ede verklaard dat Poch nimmer in de ik-vorm heeft gesproken.

Knoops is erg blij met de steun van minister Timmermans voor zijn verzoek tot vervroegde vrijlating: "Mogelijk en hopelijk kan dit de Argentijnse rechters ervan overtuigen dat Poch nu het voordeel van de twijfel moet krijgen." Poch's advocaat heeft maanden geleden de minister om steun gevraagd en er is in de tussentijd maanden overleg geweest tussen de advocaat en het ministerie. Op 17 februari zei minister Timmermans het vrijlatingsverzoek op humanitaire redenen te steunen. Als Poch vast blijft zitten zou hij op het moment van de uitspraak al zes jaar vast zitten en dat zou in strijd zijn met de mensenrechten, volgens Knoops.

Smeekbede
"Wij vragen: alstublieft minister, ik heb hulp nodig", vroeg Poch zondagavond in KRO-televisieprogramma Brandpunt. "Het is ongelooflijk wat er met mij is gebeurd. Wij willen ondersteuning van Buitenlandse Zaken. Want ik denk dat Nederland mijn zaak heel slecht heeft behandeld." Timmermans heeft nu dus aangeven zijn verzoek om voorlopige vrijlating te ondersteunen. De ambassade in Buenos Aires zal het verzoek overbrengen volgens het ministerie. Poch is vandaag voor het eerst zelf aan het woord voor een rechtbank in Buenos Aires.

Oud-Transavia piloot Poch (60) zit al drie jaar vast in Argentinië. Hij wordt verdacht schuldig te zijn aan de zogenaamde 'dodenvluchten' waarbij Argentijnse burgers boven de zee werden uitgeworden. Tijdens de Argentijnse dictatuur van 1976-1983 kwamen zo vele dissidenten aan hun einde. Poch wordt er van beschuldigd deze vluchten als piloot gevlogen te hebben maar zegt zelf onschuldig te zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen