Nieuws11 feb '14 11:26

Oud-piloot Julio Poch verliest kort geding tegen de staat

Auteur: Thijs Baas

De Nederlandse overheid hoeft niet mee te betalen aan de proceskosten van Julio Poch, oordeelde de kortgedingrechter vanochtend.

Advocaat Geert-Jan Knoops spande eind vorig jaar een kort geding aan tegen de staat om een zogenoemde toevoeging - door de overheid gesubsidieerde rechtsbijstand - af te dwingen. Hoewel de situatie waarin Poch zich bevindt vanuit het oogpunt van mensenrechten reden tot zorg geeft, kan ook dat volgens de rechter niet leiden tot toewijzing van de vordering. De eerdere afwijzingen van de Raad voor de Rechtsbijstand zijn definitief.

De Nederlandse staat heeft niet onrechtmatig gehandeld door medewerking te verlenen bij de uitlevering van Poch aan Argentinië. De Haagse kortgedingrechter oordeelde dat er geen sprake was van onjuiste informatie van de kant van de Staat. Eerder sprak de staat slechts een verwachting uit over de duur van de voorlopige hechtenis en de termijn waarbinnen de inhoudelijke behandeling van de zaak in Argentinië zal plaatsvinden.

Poch staat in Argentinië terecht wegens vermeende betrokkenheid bij zogenaamde dodenvluchten tijdens het Videla-regime, maar zelf ontkent hij die. Poch kan voor de toekomstige kosten van zijn Nederlandse advocaat nog steeds een vergoeding vragen aan de Raad voor de Rechtsbijstand. Als die geweigerd wordt, kan hij zich wenden tot de bestuursrechter.

Gerelateerde artikelen