Nieuws14 dec '11 13:42Aangepast op 14 dec '11 16:56

Betere controles op illegale wapens [update]

Auteur: BNR Webredactie

De net aangetreden Belgische regering gaat voortaan beter controleren op illegale wapenhandel. Dat is de eerste maatregel die is genomen na het bloedbad in Luik.

Dat maakte minister van Justitie Annemie Turtelboom woensdag bekend. Brussel wil onder meer stappen ondernemen tegen de stijgende invoer van oorlogstuig uit Oost-Europa. De regering denkt ook na over hogere straffen.

Ook zullen politie en justitie voorwaardelijk vrijgelaten veelplegers beter in de gaten houden. De dader van het bloedbad, de 33-jarige Nordine Amrani, stond bekend als een dergelijke zware jongen met een strafblad wegens wapen- en drugsbezit en zedendelicten.

Veelplegers
Maar ook op de handel en wandel van onvoorwaardelijk vrijgekomen veelplegers moet strikter worden toegezien. Strengere voorwaarden voor voorwaardelijke vrijlating waren al opgenomen in het regeerakkoord en zullen nu versneld worden ingevoerd, zei minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet.

De regering overweegt verder een dag van nationale rouw. "Maar in gedachten zijn we sowieso al in een soort van nationale rouw'', benadrukte Milquet.

Wapens vrij verkocht
Tot halverwege 2006 was het vrij makkelijk om in België aan een wapen te komen. Sport- en jachtwapens werden vrij verkocht. De aankoop moest wel worden geregistreerd bij de politie. Toen werd het aantal vuurwapens geschat op 2 miljoen, waarvan er ongeveer 870-duizend waren geregistreerd.

Nadat de 18-jarige Hans Van Themsche in Antwerpen een zwangere vrouw en een klein kind had doodgeschoten, maakte de regering de aankoop en het bezit van wapens in mum van tijd moeilijker. Sinds de nieuwe wapenwet van juni 2006 is voor alle wapens een vergunning nodig. Slechts erkende jagers en sportschutters mogen nog wapens kopen. Een vergunning is maximaal 5 jaar geldig.

Granaten al verboden
Het bezit van oorlogstuig, zoals de granaten die de Luikse dader Nordine Amrani gebruikte, was al onder de oude wapenwet verboden voor burgers.

Gerelateerde artikelen