Nieuws14 dec '11 14:33

Jezelf overschatten is genetisch goed

Auteur: Thijs Baas

Seksueel getinte hints zijn vaak knap dubbelzinnig. En mannen interpreteren ze vaak verkeerd, maar dát hoeft geen probleem te zijn.

Evolutionair gezien heeft deze zelfoverschatting mogelijk een gunstig effect op het voortplantingssucces door de eeuwen heen.

Onderzoek
Psycholoog Carin Perilloux onderzocht dat effect samen met Judith A. Easton en Dacid M. Buss van de Universiteit van Texas in Austin. 96 mannelijke en 103 vrouwelijke studenten werden drie minuten tegenover vijf 'potentiëlen' van het andere geslacht.

Fout
"Er zijn twee manieren om als man een fout te maken: of je denkt: "wauw, die vrouw is écht in me geïnteresseerd" en dat blijkt een illusie. Of zij is werkelijk geïnteresseerd en het ontgaat hem volkomen. Hij mist op die manier een uitgelezen kans, en dat telt behoorlijk door in het voortplantingssucces."

Blind
Volgens de onderzoekers behaalden de mannen die er blind voor gingen - met alle risico's van een pijnlijke afwijzing - een hogere score en gaven ze deze 'nuttige' kunst van het overschatting genetisch door.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen