Nieuws10 dec '11 21:16

Vroege Kerst: 320 mln teruggevonden

Auteur: Maurice Driessens

Het was een "computerfoutje", zo zeggen ze zelf, maar dat foutje heeft er hoe dan ook voor gezorgd dat de Amerikaanse staat Indiana opeens 320 miljoen dollar heeft teruggevonden.

Door een computerfout bleken bepaalde belastinginkomsten al vanaf 2007 niet te zijn opgeteld in de boekhouding van de staat. Het geld verdween simpelweg nadat het bij de staat was binnengekomen.

Opvallend groot potje
Er was nota bene een bezuinigingsronde voor nodig om het geld weer te ontdekken. Ambtenaren waren bezig met de boeken door te lichten om te kijken op welke post bezuinigd kon worden, toen bleek dat er één post was die wel erg riant in zijn velletje zat.

Tot bleek dat die post nergens anders in de boeken terugkwam.

Vroege Kerst
Mitch Daniels, de gouverneurs van de staat, is logischerwijze blij met het zakcentje. "Kerstmis valt vroeg", zo ginnegapte hij, maar voegde daar wel aan toe dat het om een "slordigheid bij het programmeren" is gegaan waar de ambtenaren van zijn staat niks aan kunnen doen.

De vondst van het bedrag houdt overigens hoogstwaarschijnlijk in dat de staat niet of veel minder hoeft te gaan bezuinigen.

Minder blij
Indiana was juist bezig om voor ongeveer precies dit bedrag te bezuinigen op het onderwijs. Al heel 2011 moeten onderwijsinstellingen op zelfs de meest belangrijke posten bezuinigen. Het foutje is de oppositie dan ook niet ontgaan.

"We hebben een heel jaar aan onderwijskansen vergooit door deze fout", zou senator John Boden van de begrotingscommissie gefoeterd hebben.

Gerelateerde artikelen