Nieuws5 mei '14 11:40

Hongerstaking bij Strafhof logisch gevolg slechte afspraken

Auteur: Bram van Dijk

Nederland heeft zich laten overvallen door de juridische consequenties die het Internationaal Strafhof ICC in Den Haag met zich meebrengt. Dat zegt Thijs Bouwknegt van het NIOD naar aanleiding van de asielaanvraag en hongerstaking van een Congolese getuige.

De Congolees Floribert Njabu zit al drie jaar vast in Scheveningen. Hij getuigde eerder tegen de Congolese autoriteiten en vreest voor zijn terugkeer naar het land. Zijn asielaanvraag wordt niet goed opgepakt, zegt zijn advocaat Flip Schüller tegen BNR. "Mijn cliënt wordt steeds desperater. Hij heeft het idee dat zijn belangen volkomen ondergeschikt zijn geraakt van de institutionele belangen van de ICC en Nederland."

'Geen goede afspraken'
Volgens NIOD-onderzoeker Bouwknegt had Nederland tijdens de oprichting van het Internationaal Strafhof ICC in Den Haag beter moeten nadenken over de juridische consequenties. "Er zijn geen goede afspraken gemaakt. Er is niet nagedacht dat getuigen die verdacht worden van oorlogsmisdaden asiel kunnen aanvragen op politieke gronden."

Trend
Het Internationaal Strafhof is een onafhankelijke instelling, maar het probleem is dat getuigen en verdachten over Nederlands grondgebied reizen, waardoor ze asiel kunnen aanvragen. Bouwknegt: "Het lijkt een toenemende trend. Er zijn in totaal nu drie mensen die asiel hebben aangevraagd."

Gerelateerde artikelen