Woede bij taxicentrales over komst Uberpop Rotterdam en Den Haag
Taxicentrales in Rotterdam en Den Haag zijn boos over de komst van Uberpop in hun steden. In afwachting van de uitspraak van de rechtbank over het voortbestaan van de particuliere taxi-service, gaat het bedrijf onverstoord verder met uitbreiden.
Een Uber-popper is een particulier die met zijn eigen auto passagiers vervoert. En hij is de helft goedkoper dan een normale taxi. Sjaak de Winter, directeur van RTC, de Rotterdamse Taxicentrale, is boos. In zijn stad zijn de Uberpoppers niet welkom en die mening delen andere taxicentrales ook.
"Ik ben in ieder geval verbaasd. Innovaties kunnen goed zijn, maar ik vind dit een disruptieve benadering van de markt, waarin men net doet of er geen regels zijn. Ten gunste van de borging van de kwaliteit stelt de overheid allemaal eisen aan de branche, die heel veel geld kosten. Als wij daar ook niet meer aan hoeven voldoen, kunnen wij ook onze diensten goedkoper aanbieden."
Uitspraak rechtszaak
Eén van die eisen is een verplichte boordcomputer die alles vastlegt wat de chauffeur doet. "Alles wordt geregistreerd, elk centje komt bij de Belastingdienst terecht. Gaat Uber dan ook netjes registreren? Ik kan me niet voorstellen dat de rechter of de politiek ermee akkoord gaat dat het niet gebeurt."
Maandag volgt de uitspraak in een rechtszaak in Amsterdam, waarbij Uber boetes opgelegd heeft gekregen door de Inspectie Leefomgeving en Transport. Uber ging hiertegen in beroep en hoort volgende week of dat zin heeft gehad. De Winter verwacht niet dat het bedrijf gelijk krijgt en verwacht dat de uitspraak ook iets kan betekenen voor de situatie in Rotterdam. "Het kan gewoon niet zo zijn dat er met twee maten wordt gemeten. Ik verwacht dat de uitspraak hier ook gewoon geldt."