Nieuws22 okt '14 07:55

Slideshow | Wateroverlast in regio Rotterdam door storm

Auteur: BNR Webredactie

De eerste najaarsstorm van dit jaar heeft voor wateroverlast gezorgd in de regio Rotterdam. Door hoge waterstanden zijn daar op verschillende buitendijkse plekken kades en straten onder water gelopen.

Image

Vooral twee wijken in Rotterdam en delen van Vlaardingen, Schiedam en Maassluis zijn getroffen. Het water stond er het hoogst om 4.00 uur in de nacht van dinsdag op woensdag; daarna is het gaan zakken. De brandweer hoefde maar bepekt in actie te komen om kelders leeg te pompen, meldde de veiligheidsregio. De gebieden raken vaker onder water.

Dijkbewaking
In het noorden van het land hebben waterschappen van Harlingen tot Delfzijl dijkbewaking ingesteld vanwege het stijgende zeewater. De bewaking duurt de hele woensdagochtend tot aan het begin van de middag.

De stormkracht zette dinsdagmiddag in en volgens weeronline.nl was in de nacht sprake van storm, toen bij Hoek van Holland een uur lang gemiddeld windkracht 9 werd gemeten. Ket KNMI waarschuwde woensdagochtend nog steeds voor gevaarlijk weer in alle kustprovincies. De zware windstoten houden tot laat in de ochtend aan, in de noordelijke kustgebieden tot in de middag.

Oosterscheldekering was dicht
Dinsdagavond werd besloten de Oosterscheldekering en de Hollandse IJsselkering bij Rotterdam te sluiten. De Oosterscheldekering is woensdagochtend weer opengegaan, de IJsselkering volgt later in de ochtend, aldus Rijkswaterstaat. De Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland hoefde uiteindelijk niet dicht.

Een sleepboot verloor dinsdagavond op de Noordzee, 70 kilometer ten noordwesten van Den Helder, zijn sleep in de storm. De 135 meter lange duwbak die geladen is met 15.000 ton stenen vormt geen gevaar voor platformen en wordt bij daglicht weer vastgemaakt aan een sleper.

Blikseminslag
Door blikseminslag is sinds dinsdagavond half 9 het treinverkeer tussen Baarn en Den Dolder gestremd. Het kost de reizigers een uur extra reistijd.

Op de A6 bij Lelystad gebeurde dinsdagavond een reeks ongelukken, waarvan een vrachtauto met aanhanger die door de vangrail schoot de meeste problemen veroorzaakte. De aanhanger zou volgens de verkeersdiensten vooral door de zware rukwinden uit koers zijn geraakt.

In enkele straten in Tilburg-West heeft de storm dinsdagavond een grote ravage veroorzaakt. Grote bomen vielen om en takken braken van bomen. Zeker vier auto's zijn beschadigd geraakt. Er is niemand gewond geraakt.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen