Nieuws16 mei '14 10:02Aangepast op 16 mei '14 13:08

Pechtold: Ik wil graag regeren

Auteur: Bram van Dijk

Fractievoorzitter Alexander Pechtold wil met D66 'graag regeren'. "Als de ambitie uit het kabinet valt, als dat alleen nog maar blijft: naar elkaar kijken en op de winkel passen, dan moeten ze stoppen", zegt hij bij BNR's Paul van Liempt. Ook vindt hij de euro niet stormvast genoeg.

Hij erkent de onrust in de regering op dit moment. "Je kan de spanning in Den Haag wel proeven. Als partijen veel verliezen, leidt dat altijd tot onstabiliteit." Hiermee linkt hij naar de slechte peilingen van de PvdA en de instabiele positie van Samsom. De 'kralenketting' van akkoorden zorgde volgens hem voor stabiliteit, maar als het kabinet nu weer gaat wankelen 'hou ik mijn hart vast'.

Kritiek op kabinet
Samsom zorgde onder andere voor onrust omdat hij vond dat het kabinet te weinig deed om de werkgelegenheid op te krikken. "Ik deel die kritiek. Werkgelegenheid is het allerbelangrijkste waar we als Den Haag op moeten focussen." CDA-fractievoorzitter Buma vond zelfs dat het kabinet het volledig af liet weten. "Maar kijk, het CDA staat volledig geïsoleerd tussen SP en PVV en moet zo nu en dan ook een graantje meeschreeuwen. Dit doen ze door elke keer te roepen dat alles wat gebeurt fout is." Hij wil eerst dat het kabinet met een plan komt. Pas daarna wil hij debatteren.

Dijsselbloem
Pechtold zou het niet erg vinden als minister Dijsselbloem vertrekt uit het kabinet om een hoge functie in Europa te gaan bekleden. Arie Slob van de SGP zei eerder dit niet te willen. Pechtold: "Dat vind ik politiek kinderachtig. Het gaat niet om de politieke kleur. Het gaat om wat we in het Europese spel kunnen binnenhalen."

Euro niet stormvast
Hij is het eens met partijgenoot Sophie in 't Veld dat de euro niet 'stormvast' is. "De grote landen, Frankrijk en Duitsland, hielden zich in het begin van de euro niet aan hun eigen normen die waren afgesproken. Hierdoor hadden ze geen poot om op te staan toen de Grieken, Portugezen en de Ieren in de problemen kwamen."

De euro kan stormvast genoeg worden door een sterke Europese bankenunie, denkt Pechtold, 'zodat we de financiële wereld onder controle hebben'. "Maar ook zorgen dat als er crisis is, je een politieke aansturing hebt. En niet dat we zoals bij de Grieken 22 toppen van Europese leiders nodig hebben voordat er een fatsoenlijk pakket ligt. Zo word je de speelbal van hedge funds."

Gerelateerde artikelen