Nieuws31 jul '14 10:19

Wietteelt als de economische redding voor Oost-Groningen?

Auteur: Pieter van den Akker

Oost-Groningen moet de wietschuur van Nederland worden. Voor dat ambitieuze plan proberen enkele Groningse politici hun provinciegenoten momenteel warm te krijgen.

Een van hen is Pé Langen, gemeenteraadslid in Veendam van de partij VUK. "De arbeidsmarkt in deze regio is kwetsbaar en heeft relatief gezien ernstiger geleden onder de economische crisis dan bijvoorbeeld de Randstad", vertelt hij op BNR.

Wiet-knowhow
 

"We hebben een hennepverwerkingsbedrijf. En we hebben hier heel veel leegstaande fabriekshallen. Als gemeente moeten we straks miljoenen opbrengen voor de werkvoorzieningsschappen. Nou is ons idee om al die knowhow bij elkaar te gooien - Veendam heeft zelfs een wietblad in het wapen - om wiet op een positieve manier in een nieuw daglicht te stellen. Puur voor de werkgelegenheid."

Langen wil mensen van sociale werkplaatsen laten werken in een wietfabriek, beaamt hij. "En dat is een heel realistisch plan", haast hij zich te zeggen. "Als gemeenten moeten we straks miljoenen euros ophoesten om de WSW-bedrijven 'op de been' te houden. We moeten met innovatief werk komen."

Legalisering
Minister Opstelten piekert er niet over om wietteelt te legaliseren. Of is het toch denkbaar dat er in Oost-Groningen met Langens steun en een paar SP-wethouders op grote schaal gewoon begonnen wordt met het telen van wiet? "Minister Opstelten is er voor de veiligheid. Gemiddeld vallen er tientallen doden door brand in illegale wietkwekerijen. Er worden tientallen afrekeningen gepleegd elk jaar doordat de criminaliteit groter wordt. De jeugd wordt gestoord van de chemische toevoegingen aan de wiet. Het illegaal stroom aftappen betalen we met z'n allen. En de miljarden winst komen straks in de staatskas."

Volgens Langen moeten we een voorbeeld nemen aan Colarado, dat per 1 januari 2014 is begonnen met het legaal kweken van wiet. "Daar staat op jaarbasis nu al 1 miljard. Kijk eens naar een stad als Tilburg: daar werken al 2500 man illegaal in dat circuit. In Tilburg gaat het alleen al om 1 miljard per jaar. Dus in heel Nederland zal het ongeveer 10 miljard zijn."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen