Nieuws14 feb '14 13:34

Honderdduizend Javanen geëvacueerd na vulkaanuitbarsting

Auteur: Melvin Captein

Tienduizenden mensen zijn op de vlucht voor vulkaan Kelud op het Indonesische eiland Java. Ook zijn zes vliegvelden gesloten. De vulkaan spuwt as en gesteente tot een hoogte van 17 kilometer de lucht in.

Volgens Wilma van der Maten, correpondent in Indonesië, werd pas een uur voor de uitbarsting alarm geslagen. "Het is met veel geluk goed afgelopen vannacht. Als je kijkt wat zich in dorpen in een straal van 10 kilometer afspeelde: daar werden oude mensen van hun bed gelicht en kilometers lang gedragen om hen in veiligheid te brengen. Inmiddels zitten nu zo'n 100.000 mensen in tijdelijke opvangkampen."

Tot nu toe zijn er twee mensen omgekomen, vertelt Van der Maten. "De mensen in de kampen wordt op het hart gedrukt daar vooral ook te blijven. Nu is het afwachten tot de Indonesische autoriteiten groen licht geven zodat ze terug naar huis kunnen. Of wat daar nog van over is."

Volgens de correspondent is er sprake van "één groot grauw aslandschap". "Als er morgen een westenwind waait zou zelfs Jakarta, op zo'n 800 kilometer afstand, last kunnen krijgen van die asregen. Het zal hier voorlopig nog viezig, stoffig en mistig blijven."

De laatste tijd wordt Indonesië geteisterd door vulkaanuitbarstingen. Vorige maand kwamen op Sumatra 16 mensen om bij een andere eruptie. "Eigenlijk is het op alle eilanden op dit moment onrustig. Dat zorgt er wel voor dat het rampencentrum er bovenop zit. Ze waarschuwen tijdig en het leger wordt ingezet om mensen te evacueren", besluit Van der Maten.

Gerelateerde artikelen