De vulkaan ligt erg afgelegen, dus direct gevaar voor omwonende is er niet. Toch kan een vloedgolf die ontstaat wanneer de stijgende magma het ijs van onder smelt wel zorgen voor problemen. "Als het smeltwater aan de zuidkant omlaag komt, dan kan het gevaarlijk worden", vertelt reisleider Edwin Zanen. Hij werkt voor een IJslands reisbureau.
Nu is er ter plekke nog weinig te zien: "Aan het oppervlakte is nog geen actie, maar in een persbericht werd vanmorgen gezegd dat de magma nu al op drie kilometer diepte zit. Het is onderweg geweest vanaf tien kilometer diepte. De kans op een uitbarsting lijkt erg groot, maar het is moeilijk te zeggen wanneer dat gaat gebeuren. Hoe erg de overlast zal zijn hangt voor een groot deel van de wind af. Net als bij de uitbarsting in 2010 kan hevige rookontwikkeling bij een ongunstige windrichting zorgen voor problemen."
Vier jaar geleden leidde de uitbarsting van de vulkaan Eyjafjallajökull (foto) nog tot een ernstige verstoring van het vliegverkeer in Europa. Die duurde 6 dagen. Meer dan 10 miljoen mensen hadden er last van en de kosten voor het vliegverkeer werden op ruim 1 miljard euro geschat.