Nieuws20 aug '14 17:00

Toeristisch gebied IJsland ontruimd om vulkaan

Auteur: BNR Webredactie

IJsland heeft een toeristisch gebied ten noorden van de vulkaan Bárðarbunga, die op uitbarsten staat, geëvacueerd. Rond de zeventig toeristen moesten vertrekken. In het gebied zijn geen vaste bewoners.

De uitbarsting van de vulkaan de Eyjafjallajökull in 2010. EPA
De uitbarsting van de vulkaan de Eyjafjallajökull in 2010. EPA

Vliegmaatschappijen worden ondertussen gewaarschuwd dat vliegroutes mogelijk aangepast moeten worden. Wegen in de buurt van de vulkaan zijn afgesloten.

Volgens het IJslandse weerinstituut is de vulkaan Bárðarbunga, die zich onder een ijskap bevindt, sinds zaterdag zeer actief, al zijn er nog geen tekenen van een uitbarsting. De vulkaan ligt onder de ijskap van de Vatnajökull-gletsjer in het zuidwesten van het land.

Als het tot een uitbarsting komt, zou het kunnen dat het gletsjerijs smelt met overstromingen tot gevolg. Ook kan er veel stof worden geproduceerd wat met name voor luchtvaartmaatschappijen voor problemen kan zorgen, zegt Sebastiaan de Vet, aardwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam.

 

Vier jaar geleden leidde de uitbarsting van de vulkaan de Eyjafjallajökull tot een ernstige verstoring van het vliegverkeer in Europa. De schade die toen werd opgelopen wordt geschat op ruim 1 miljard euro.

Gerelateerde artikelen