Nieuws11 sep '13 08:51

Amsterdam pakt illegale hotels aan

Auteur: BNR Webredactie

In Amsterdam zijn sinds het begin van het jaar al 120 illegale hotels gesloten. De eigenaren hebben in totaal ongeveer een half miljoen euro aan boetes gekregen.

Amsterdam heeft de controles aangescherpt, vooral in juli en augustus. In die maanden komen er veel toeristen naar Amsterdam. Aanleiding is een brand in een illegaal hotel aan de Nieuwezijds Voorburgwal in juni vorig jaar. Daarbij kwamen twee toeristen uit Litouwen om het leven.

In de illegale hotels zitten vaak te veel mensen op elkaar en de brandbeveiliging is vaak niet op orde. Deze panden zitten vooral in het centrum, maar ook in wijken als Zuid. Omwonenden klagen volgens de gemeente over "dronken, brallende en kotsende toeristen''.

Drugs
Op de Wallen sloot de gemeente vorige maand een illegaal hotel met 30 bedden op de vier verdiepingen. De enige nooduitgang was een smalle trap naar beneden. De toeristen binnen waren volgens een gemeentewoordvoerder "redelijk onder invloed''. Op de vloer lagen waterpijpen en paddozakjes. De brandmelder was waarschijnlijk uitgeschakeld, want die ging niet af terwijl bijna iedereen blowde.

2012
Vorig jaar zijn er 20 tot 30 hotels gesloten. Daarbij werd voor 100.000 tot 200.000 euro aan boetes opgelegd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen