Nieuws26 jun '14 08:24

Dataverstrekking overheid blijft achter

Auteur: Bram van Dijk

De overheid geeft nog steeds veel te weinig data vrij. Nog maar drie procent van de data die openbaar zou moeten zijn voor iedereen, is dat ook in de praktijk. Dat is niet alleen nadelig voor de transparantie, maar ook voor het bedrijfsleven.

Data
Data

Dat concludeert de Open State Foundation na onderzoek. "We hebben vorig jaar en dit jaar een meting gedaan. Het aantal datasets dat de overheid vrijgeeft in het open dataportaal is niet toegenomen. Sterker nog, als je kijkt naar de werkende data die erop staat, dan blijkt dat er veel gebroken links zijn en dus veel data niet toegankelijk is", zegt Arjan El Fassed, directeur Open State Foundation.

Buienradar
Het gaat over data uit alle facetten van de overheid. "De overheid verzamelt heel veel informatie om zijn dagelijkse werk te doen. Dat zijn hoeveel leraren er werkzaam zijn tot welke bruggen open staan. Bedrijven kunnen deze informatie hergebruiken en allemaal toepassingen op maken." Als voorbeeld noemt El Fassed Buienradar. "Het idee is dat je enerzijds transparantie bevordert en anderzijds een soort nieuwe economie ontstaat en een maatschappelijke waarde creëert."

Minister Plasterk zegt dat de behoefte aan open overheidsdata laag is, maar dat komt volgens El Fassed vooral door onwetendheid. "Mensen van buiten de overheid weten eigenlijk niet welke data de overheid heeft."

Wetgeving
"Het belangrijkste is dat er nu geen verplichting is. En daarvoor is wetgeving nodig." De overheid heeft nu wel een transparantieplicht, maar die is omslachtig, vindt El Fassed. "Nu is het heel reactief. Nu moet je om informatie vragen, terwijl je eigenlijk zou willen dat die overheid actief die informatie online zet."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen