Nieuws29 mei '13 13:32Aangepast op 29 mei '13 17:56

Hollandse nieuwe is nog niet de oude

Auteur: Pieter van den Akker

Het is elk jaar opnieuw voor veel Nederlanders een oefening in geduld om te wachten tot 'ie er eindelijk weer is, de Hollandse Nieuwe. Slecht nieuws voor wie graag z'n tanden zet in zo'n visje: de haring is nog niet van de gewenste kwaliteit.

Daarom wordt het eerste vaatje Hollandse Nieuwe twee weken later geveild. Op 19 juni zal de vis voor het eerst onder de hamer gaan, zo maakte het Nederlands Visbureau woensdag bekend.

Te weinig zon
Het slechte weer is de oorzaak van het uitstel. Doordat er weinig zonlicht was, groeide het plankton in de zee erg langzaam. Plankton staat op het menu van de haring, die door het gebrek aan voedsel ook een stuk minder vet is. De vooruitzichten zijn nu wel positief en dus zal halverwege juni de haring wel voldoen.

"Het seizoen starten met een haring van mindere kwaliteit is geen optie. De consument die de eerste haring van het nieuwe seizoen vindt tegenvallen, verlies je mogelijk voor het hele seizoen”, aldus Nico de Jong, voorzitter van de haringgroothandelsvereniging.

Haringparty's
Het uitstel heeft fikse consequenties, weet het Visbureau. "Diverse haringparty’s zullen de datum aanpassen en na de veiling van het eerste vaatje volgen.'' Vlaggetjesdag in Scheveningen zal gaat wel gewoon door op 8 juni, omdat dat evenement te groot is om op een andere datum te plannen.

Het is de tweede keer in de geschiedenis dat de opening van het haringseizoen wordt uitgesteld, eerder gebeurde dat in 2006.

Zon
"Tegen de natuur kunnen wij niet vechten", zegt schipper Arie Hoek tegen BNR over de problemen met de haringvangst. Hoek, aan boord van de Wiron 5 op volle zee, antwoordt op de vraag wat er aan de hand is: "Vorig jaar hebben we te weinig zon gehad. Het water is nog te koud en er is te weinig plankton, dus er is te weinig 'vreten' voor de haring."

Hoek zit nog niet met de handen in het haar. "We gaan ons geluk volgende week zaterdag weer beproeven", houdt hij de moed erin. "De laatste trek die we hebben gezien zag het er veelbelovend uit. Ik heb goede hoop, maar het kost nog even tijd om het vreten om te zetten in vet. Als het een beetje doorzet, kan het hard gaan."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen