Nieuws2 jul '14 12:41

Desnoods boetes om keuzevrijheid patiënten af te dwingen

Auteur: Thijs Baas

De Autoriteit Consument en Markt gaat concrete actie ondernemen richting huisartsen die belemmeringen opwerpen voor patiënten die willen overstappen. In het uiterste geval zullen boetes volgen, zegt Saskia Bierling van de ACM tegen BNR.

Uit onderzoek van patiëntenfederatie NPCF kwam naar voren dat het overstappen naar een andere huisarts vaak heel wat voeten in de aarde heeft. En dat kan niet de bedoeling zijn, zegt Bierling. "Ook in het verleden hebben wij signalen ontvangen van mensen die niet van huisarts konden wisselen en daar hebben wij destijds al actie op ondernomen. We vinden het teleurstellend dat de NPCF opnieuw heeft geconstateerd dat het vaak fout gaat met dat overstappen. We gaan eerst met ze praten om te kijken welke signalen zij hebben."

Vaak hebben huisartsen simpelweg onderlinge afspraken gemaakt, en dat is sowieso al verboden, bevestigt Bierling. Ook consumenten die met het probleem te maken hebben, zouden zich bij de ACM moeten melden, zodat die actie kan ondernemen richting huisartsen. "In de praktijk blijkt dat dat vaak het gewenste effect heeft. En dat is ook wat we willen: dat het probleem wordt opgelost en dat patiënten een huisarts kiezen die bij ze past. Als dat op deze manier ook opgelost kan worden, zou dat de voorkeur hebben."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen