Nieuws19 aug '14 14:21

Politie voert gewillige anti-Israeldemonstranten af

Auteur: Thijs Baas

De demonstranten bij het ministerie van Defensie in het centrum van Den Haag worden gearresteerd. Enkele tientallen mensen gingen op de trambaan zitten. De politie gaf ze even de tijd voor hun protest, maar eiste na een tijdje dat ze zouden vertrekken.

En dat deden ze niet, waarop ze een voor een werden weggehaald door agenten. De demonstranten protesteren tegen het Israëlische ingrijpen in de Gazastrook en de Nederlandse banden met Israël. Een groepje van nauwelijks dertig mensen, schat verslaggever Laurens Boven. "Ze worden omsingeld door een groep politieagenten, er een voor een uitgehaald en afgevoerd naar arrestantenwagens. Het is nu een kwestie van het afvoeren van deze demonstranten."

Blokkade
De demonstratie is met name gericht op de blokkade en het militair optreden van Israël in Gaza. De Nederlandse militaire samenwerking en de nauwe banen met Israël zijn voor de demonstranten reden om in Den Haag bij het ministerie van Defensie te demonstreren. "Daar moet een eind aan komen en ook moet Nederland een diplomatieke actie opzetten tegen Israël. Allemaal politieke eisen dus waar de politiek volgens de demonstranten te weinig aan doet."

Vandaar deze demonstratievorm, die de meeste aandacht van het publiek trekt als ze worden gearresteerd, zegt Boven. "Ze verzetten zich niet, het is een duidelijke actie die er vanaf het begin op gericht was om te worden gearresteerd, om zo een duidelijk punt te maken. Ik heb niets kwetsend gehoord, alleen uitlatingen over vrijheid voor Palestina en 'Israël bloed aan de palen'."
 

Facebook
De demonstratie was aangekondigd op Facebookpagina 'Burgerlijke Ongehoorzaamheid - Blokkeer het Ministerie van Defensie'. 159 mensen gaven daar te kennen dat ze zouden deelnemen, ongeveer 30 mensen kwamen opdagen. De demonstratie was niet bij de gemeente aangemeld, maar Den Haag wist wel dat er mogelijk wat op til is en was daarom voorbereid.

Op 5 augustus was er een vergelijkbare demonstratie bij de Israëlische ambassade, een paar straten verderop. Ook toen gingen demonstranten op de rijbaan zitten en lieten ze zich zonder verzet arresteren. Uiteindelijk werden 39 mensen opgepakt. Zij kwamen nog dezelfde avond vrij. Dat protest was ook op Facebook aangekondigd. Toen gaven 388 mensen aan dat ze zouden komen, maar waren er enkele tientallen betogers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen