Nieuws9 apr '13 11:46Aangepast op 9 apr '13 22:32

Correspondent Rena Netjes gearresteerd

Auteurs: BNR Webredactie en Pieter van den Akker

Correspondent Rena Netjes is na bijna een etmaal vastgezeten te hebben vanmiddag vrijgelaten. De rechter nam de burgerarrestatie volgens Netjes niet echt serieus. "De aantijgingen tegen mij zijn eigenlijk een beetje een grap en dat ziet de rechter ook wel in", vertelt Netjes dinsdagmiddag op BNR.

De procureur-generaal van de rechtbank in Caïro zegde de Nederlandse ambassadeur Gerard Steeghs eerder op de dag toe dat Netjes, correspondent voor onder meer BNR, Parool en Radio 2, zou worden vrijgelaten.

"Hiermee lijkt de kous af, maar de advocaten zeggen dat ik nooit vastgezet had mogen worden. Misschien moet ik er even over nadenken of ik daar wat aan ga doen."

Sms'jes
Netjes vertelt dat de politie gisteravond twee sms'jes in haar telefoon hebben zien staan over aangekondigde stakingen tegen Mursi en het ministerie van Binnenlandse Zaken. "Die zijn naar mij gestuurd, maar de politie nam het op alsof ik die zelf had gestuurd en dat is eigenlijk te zot voor worden."

Politiecel
Netjes vertelt dat ze goed is behandeld. "Ik was ongerust, want de politiecel waarin ik zat staat er om bekend dat daar verkrachtingen plaatsvinden. Dus ik heb niet echt een oog dicht gedaan, maar gelukkig viel het allemaal mee."

Netjes werd maandagavond gearresteerd in de Egyptische hoofdstad. Ze werd beschuldigd van spionage en het opleggen van de westerse cultuur aan Egyptenaren. De correspondente bracht een nacht door in de cel en werd maandag voorgeleid. Ze wordt bijgestaan door een team advocaten.

Ambassadeur
Steeghs vertrok vanmiddag in de auto op weg naar wat hij noemde de hoogste autoriteiten in Egypte om de zaak te bespreken. Netjes had weinig houvast, zegt ze rond twee uur dinsdagmiddag tegen BNR's Annette van Soest. "Het komt erop neer dat er geen aanklacht tegen mij is opgeschreven. Het is aan de rechter of hij mijn verklaring aanneemt of die van degene die mij heeft aangeklaagd. Ik heb een gesprek gehad in zijn kamer. Het leek mij een hele redelijke man. Ik heb de indruk dat ook de agenten heel redelijk waren."

Bij de arrestatie lijkt voor een groot deel sprake van willekeur, legt Netjes uit. "Ik heb geen journalistieke gesprekken gevoerd en ik heb ettelijke malen aangeboden om mijn perskaart op te halen. Dat wilden ze niet, dus hebben ze me maar gewoon vastgezet. Het hangt van de bui af van degene die je voor je hebt wat er met je gebeurt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen