Nieuws1 aug '14 10:28Aangepast op 1 aug '14 10:45

Plan Nederland: Communicatie over ebola moet beter

Auteur: Marjan van den Berg

De Wereldgezondheidsorganisatie trekt 75 miljoen euro uit om de ebola-uitbraak in West-Afrika de kop in te drukken. Het geld is volgens ontwikkelingsorganisatie Plan Nederland hard nodig, vooral om mensen voor te lichten over besmetting en behandeling.

Voorlichting in Monrovia, Liberia
Voorlichting in Monrovia, Liberia

Tot nu toe zijn meer dan 700 mensen omgekomen door de besmettelijke en vaak dodelijke ziekte, die rondwaart in Guinee, Liberia en Sierra Leone. Nog eens 1300 mensen zijn besmet. De epidemie is nog lang niet onder controle.

Wat volgens Jan Ormel van Plan Nederland vooral hard nodig is om verdere verspreiding tegen te gaan, is meer medisch personeel en vooral ook meer voorlichting. “Het belangrijkste punt is op dit moment in feite dat mensen niet weten hoe ze met ebola om moeten gaan. Ze weten niet wat het gevaar is van een besmetting.”

Tegenzin
Volgens Ormel hebben veel mensen ten onrechte het idee dat de zorg in de behandelcentra hen van de wal in de sloot helpt, met als gevolg dat zieken zich dan maar niet laten behandelen. “Als het gerucht is dat het door de klinieken of door het Westen veroorzaakt wordt, dan is er natuurlijk een enorme tegenzin om jezelf en je omgeving te beschermen. Dat betekent dat besmetting doorgaat.”

Deze gedachte leidt er niet alleen toe dat zieke mensen niet naar een arts gaan, maar zelfs dat familieleden patiënten uit de behandelcentra weghalen, zegt hij. “Ik wil niet zeggen dat je daarmee je eigen doodvonnis meteen tekent, maar de kans is wel heel groot dat je ook een besmetting oploopt.”

Volgens Ormel is het gevaar dat ebola in Nederland opduikt, gering. Desondanks raadt hij mensen aan, als het even kan, weg te blijven uit de getroffen landen. “Als je er niks te zoeken hebt op dit moment, is dat, denk ik, verstandig.”

Gerelateerde artikelen