Nieuws15 mrt '13 16:17

Ook Asscher bemoeit zich met Yunus: ‘Bemoei je er niet mee’

Auteur: Fleur de Bruijn

Vicepremier Asscher noemt de bemoeienis van Turkije met de 9-jarige Yunus, het jongetje van Turkse afkomst dat in Nederland bij lesbische pleegouders woont, 'volstrekt ongepast’.

Dat zei Lodewijk Asscher vrijdag na afloop van de ministerraad. Asscher verving premier Mark Rutte tijdens de wekelijkse persconferentie.

Vrijdag doken de pleegouders samen met de 9-jarige Yunus onder. De actie komt voort uit commotie die in Turkije is ontstaan over het onderbrengen van islamitische pleegkinderen bij homogezinnen. Jeugdzorg vraagt het kind en de twee vrouwen met rust te laten.

De biologische moeder van Yunus wil hem terug. Ze vindt het maar niets dat de jongen in een pleeggezin van een lesbisch stel zit. De vrouw heeft de Turkse premier Tayyip Erdogan om hulp gevraagd. Die brengt volgende week een officieel bezoek aan ons land, op uitnodiging van premier Mark Rutte. Dat bezoek staat in het teken van de diplomatieke en economische betrekkingen tussen Turkije en Nederland. Mogelijk zal de Turkse premier in Nederland de kwestie van de Turkse kinderen bij christelijke en homoseksuele pleeggezinnen aan de orde stellen.

Erdogan
Asscher noemde het ‘aanmatigend’ als een buitenlandse mogendheid een oordeel heeft over het onderbrengen van een kind bij deze ouders. “Ik vind de opvatting én de bemoeienis ongepast.''

Volgens Asscher is er nog geen contact geweest tussen de Nederlandse en Turkse regering over Yunus. De Turkse premier heeft zich er zelf nog niet over uitgelaten, zei Asscher. “Ik heb wel uitspraken gezien van parlementaire commissies.''

Hij benadrukte dat de selectie van een pleeggezin wordt gekeken naar ouders die goed passen bij het kind en dat er ook rekening wordt houden met de overtuigingen van het kind. Maar er vindt geen selectie plaats op ras of religie of seksuele geaardheid van de pleegouders. “Dat past niet in Nederland", zei Asscher.

Koningin Beatrix
Erdogan spreekt komende donderdag met premier Rutte en bezoekt ook koningin Beatrix. Asscher zei dat hij ervan uitgaat dat Erdogan na zijn gesprek met Rutte ‘volstrekt gerustgesteld' is over Yunus. Het bezoek van Erdogan aan Nederland heeft door de kwestie-Yunus ‘des te meer zin', zei Asscher.

Hij noemde het ‘bijzonder triest’ dat het pleeggezin nu moet onderduiken. “Zij verdienen onze bewondering. Het is duidelijk dat wij altijd aan de kant staan van mensen die het goede voor hebben met kinderen."

Niet lichtvaardig
Asscher: “Het gaat hier om een Nederlandse jongetje dat hier opgroeit en van Turkse afkomst is. Eén van de prachtige dingen in dit land is dat je je dan niks meer hoeft aan te trekken van wat buitenlandse mogendheden vinden. In dit geval ging het niet goed met het jongetje en daarom is hij ondergebracht bij pleegouders. Dat doen we niet voor niks en doen we niet lichtvaardig. De selectie van een pleeggezin is een heel zorgvuldig proces.''

Reactie COC
Homobelangenvereniging COC wil dat de Nederlandse regering de Turkse premier aanspreekt op de onrust die is ontstaan over Yunus. "Dat de pleegouders van Yunus lesbisch zijn, doet er niet toe'', zegt Tanja Ineke, voorzitter van de belangenvereniging voor homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transseksuelen.

"Onderzoek na onderzoek toont aan dat het voor kinderen niet uitmaakt of ze opgroeien in een lesbisch, homo- of heterogezin. Het gaat om de kwaliteit van de ouders en pleegzorg heeft vastgesteld dat de kwaliteit van deze pleegouders uitstekend is. Dat die pleegouders lesbisch zijn, hoort geen issue te zijn.'' Het COC vindt verder dat de Turkse premier het gezin met rust moet laten. "Dan kunnen ze weer verder met hun leven, dan kan Yunus weer gewoon naar school'', aldus Ineke.

Gerelateerde artikelen