Nieuws20 aug '14 14:36

Geen nieuwe wet nodig tegen geweld op social media

Auteur: BNR Webredactie

Steeds vaker vinden schokkende beelden hun weg naar social media. Daar moeten mensen tegen beschermd worden, vindt ook het OM, maar volgens Opstelten is een nieuwe wetgeving hiervoor niet nodig.

Het Openbaar Ministerie is alert op uitingen op sociale media waarin geweld wordt verheerlijkt of opgeroepen wordt voor de strijd. Om dit aan te pakken, is geen nieuwe wetgeving nodig. Het kan met de huidige wetgeving, zei minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie vandaag na afloop van kabinetsberaad.

De aanleiding voor dit vraagstuk was de video van een onthoofding die IS vandaag online zette. De terreurbeweging claimt dat in de video de Amerikaanse journalist James Wright Foley wordt onthoofd. Het is niet de eerste keer dat moord als propaganda voor terreur wordt gebruikt.

Verwijderen uitingen
Volgens Opstelten worden verantwoordelijke sites wanneer nodig al uit de lucht gehaald en wordt er bekeken of de uitingen strafbaar zijn. Eerder maakte de inlichtingendienst AIVD bekend dat ze het sociale netwerk in de gaten houdt en de providers aanspreekt op verboden uitingen. Als ze die niet zelf verwijderen, kan justitie maatregelen overwegen.

Twitterbaas Dick Costolo zei vanmorgen zelf in een tweet dat wanneer mensen gewelddadige berichten zouden blijven plaatsen, hun account zal worden geschorst. Bij een aantal is dit al gebeurd.Er kwamen veel klachten binnen op het online platform nadat mensen zonder waarschuwing de beelden voorbij zagen komen op hun wall.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen