Nieuws10 jul '14 13:58

Is de fax veiliger dan de e-mail?

Auteur: BNR Webredactie

De fax bestaat vijftig jaar. En wat blijkt: veel sectoren faxen gewoon nog. Een middelgroot ziekenhuis verstuurt zeker 200.000 faxen per jaar en ook advocaten en notarissen klinkt het gepiep bekend in de oren. Maar is faxen veiliger dan e-mailen?

Ten eerste: is de fax bij wet beter beschermd?
Volgens onderzoeker cybersecurity & information law Axel Arnbak niet. "Dat is een hardnekkig misverstand in Nederland en dat begrijp ik ook wel." Het komt omdat de fax wel in de grondwet staat en de e-mail niet. Maar er is meer dan die Nederlandse grondwet. "Het Europese Verdrag van de Rechten van de Mens beschermt e-mail wel. Dus eigenlijk genieten ze zo ongeveer dezelfde juridische bescherming. Het is niet zo dat je moet gaan faxen om meer bescherming te krijgen", aldus Arnbak.

Ten tweede: is de fax minder snel te hacken?
Ook al niet. Het is net zo makkelijk af te tappen als een telefoongesprek, volgens directeur Peter Westerveld van informatiebeveiligingsbedrijf Sincerus Consultancy. "Daar zijn computerprogramma's voor waarmee je telefoonverkeer kunt afluisteren. Dat gaat dus ook met faxen, die kun je onderscheppen en uitlezen." Het gebeurt wel minder dan het hacken van e-mail, maar er wordt dan ook veel minder gefaxt.

Ten derde: wat moeten we dan wel doen?
Onderzoeker Arnbak heeft nog wel een nog ouderwetser advies. "Als je echt veilig wil communiceren, zonder dat noch hackers, nog de overheid, nog je telecommaatschappij erbij kan, dan moet je gewoon een brief sturen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen