Nieuws24 apr '14 15:45

Column Kees de Kort | Het kaartje van Mark en Jeroen

Auteur: Kees de Kort

Wie naar de Europese cijfers kijkt over de afgelopen vier jaar, kan maar een ding concluderen, zegt BNR's Kees de Kort. "Nederland is een van de slechtste spelers. De groei is minimaal geweest, de stijging van onze staatsschuld is daarentegen behoorlijk."

Kees de Kort
Kees de Kort

De Kort verwijst naar de recente cijfers van Eurostat, het Europese statistiekbureau. Daarin is de ontwikkeling van de economie afgezet tegen de ontwikkeling van de staatsschuld in alle eurolanden.

Het resultaat voor Nederland is 'vrij dramatisch', zegt De Kort. "Hier is de economie tussen 2010 en 2013 met 16 miljard euro gegroeid, oftewel 2,7 procent. Maar de staatsschuld is met 71 miljard euro gestegen, dat is 19 procent."

Meer besteden
Ondertussen wordt in Den Haag vooral gesproken over 'meer besteden' aangezien het tekort straks geen 3 procent van het nationaal inkomen meer is, schampert De Kort.

"Als je in Nederland wordt geboren, krijg je in feite een kaartje van Mark en van Jeroen. 'Hartelijk welkom in deze wereld namens de Nederlandse samenleving, leuk dat je er bent. Maar we geven je een cadeautje, want je begint je leven met een schuld van 26 duizend euro'."

Prettige ontwikkeling
Sterker nog: "Dat vinden we met elkaar een prettige ontwikkeling. De rente is nu extreem laag, dan zijn de consequenties dus niet zo groot. Maar als de rente een keer wat hoger wordt, dan wordt het herfinancieren duurder, een heel stuk duurder."

Het gaat nu misschien goed, zegt De Kort. "Maar de rekening wordt neergelegd bij, laten we zeggen, de jonge Nederlanders. Als je je leven begint met een schuld van 26 duizend euro, en je bent net een minuut op aarde, dan lijkt mij dat niet echt een prettig idee. Dat weten ze nog niet, maar daar komen ze nog wel achter."

Nu, nu, nu
Het is allemaal 'nu, nu, nu', stelt De Kort. "En straks, dat zien we later wel. Jeroen en Mark kunnen beter een kaartje schrijven met de tekst: ‘lieve nieuwe wereldburger, wij gaan onze stinkende best doen om jouw toekomst te verbeteren in plaats van de toekomst voor ouderen te verbeteren'."

Gerelateerde artikelen