Nieuws23 apr '14 14:49

Column Kees de Kort | Geen hyperdepiep voor de huizenmarkt

Auteur: Kees de Kort

Het stijgen van de huizenprijzen is gewoon weer werk van de makeleugenaars, zegt BNR’s Kees de Kort.

Kees de Kort
Kees de Kort

Twee weken geleden pronkte de makelaarsvereniging NVM met het herstel van de huizenmarkt: in het eerste kwartaal van dit jaar zouden de woningen gemiddeld 1,2 procent duurder zijn geworden ten opzichte van een jaar eerder. "Toen was iedereen weer hyperdepieper, met voorpagina’s en hoofdartikelen. Dat waren de makeleugenaars. Het CBS zegt nu: wij zien het niet. Dat is een klein minnetje."

Krimpend China
"Ze willen mij nog steeds wijsmaken dat de economie met zeven procent stijgt in China; dat is gewoon niet waar. Dat kan niet. De inkoop uit de industrie krimpt. Dus hoe dat te rijmen valt met de sterkte stijging van de economie, is mij nog steeds een totaal raadsel. Niemand kan het me uitleggen." Het gaat in China nog veel slechter dan met Europa. "Je beledigt Europa om het met China te vergelijken, om het in één adem te noemen. Europa is extreem veel beter."

Vertrouwen zorgsector
Het banenplan van minister Asscher is negatief voor de zorgsector. "Tot voor kort was de zorg een sector waar je baanzekerheid enorm was, maar dit soort verhalen… 80.000 mensen moeten iets anders gaan bedenken. Ik denk dat het voor het vertrouwen van mensen in de zorg een dikke min is. En minder vertrouwen betekent minder zekerheid, minder besteden, minder gelukkig zijn. Dus denk ik: een economische min."

Gerelateerde artikelen