Nieuws7 nov '14 13:08Aangepast op 7 nov '14 17:15

Politiebond over hervorming: 'Het proces dreigt muurvast te komen zitten'

Auteur: BNR Webredactie

Politiebonden hebben geen vertrouwen meer in de hervorming van de politie. Dat schrijven ze in een brief aan minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie.

Han Busker
Han Busker

De politie ondergaat al twee jaar een reorganisatie van regionale korpsen naar een nationale politie. Volgens Han Busker, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, verloopt dat niet niet naar wens en zit het probleem hem vooral in de aansturing van de hervorming. "Waar het ons echt om gaat is dat de 65000 medewerkers van de politie, die elke dag proberen dit land zo veilig mogelijk houden, er recht op hebben dat er alles aan gedaan wordt om het werk voor hun zo goed mogelijk te organiseren. Wat we nu zien is dat een aantal processen spaak lopen omdat de aansturing op de organisatie niet goed verloopt."

Busker is niet van mening dat de hele reorganisatie is mislukt, maar er moet veel veranderen. "Alles komt vanuit Den Haag en wordt uitgestort over het land. Daarbij wordt te weinig gekeken of het ook echt werkt. Eén van de mechanismen die men bijvoorbeeld hanteert om de begroting op orde te krijgen is de instroom van de politie bevriezen. Terwijl het een organisatie is die zwaar aan het vergrijzen is. Zo ben je alleen maar nieuwe problemen voor de toekomst aan het creëren!"

Weinig vertrouwen
Minister Opstelten maakt zich zelf niet zoveel zorgen. Volgens hem komen ze er met goede gesprekken wel uit.
Het vertrouwen in de minister wankelt volgens Busker. "Of we nog achter hem staan hangt heel erg af van wat concreet zijn maatregelen zullen zijn. Eerdere aanpassingen leverden niet op wat we graag zouden willen zien, dus we gaan eerst heel kritisch kijken naar zijn plannen."

Busker sluit acties van de bonden niet uit. "We gaan zeker met onze leden in gesprek hierover. Maar deze brief gaat niet over het voeren van actie, maar over het proces van de hervorming van de Nationale Politie. Dat gaan we eerst uitlopen en daarna gaan we wel kijken naar wat dit betekent voor arbeidsverhoudingen en CAO-onderhandelingen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen