Nieuws16 dec '13 15:27

Universiteit Twente gaat op duurzame toer met olie

Auteur: Thijs Baas

De Universiteit Twente gaat voor een aanzienlijk deel in zijn eigen energiebehoefte voorzien. Niet met zonne-energie, niet met windenergie, maar met een minstens even duurzame energiebron: olie.

Daarvoor bouwt de UT, met 33,5 miljoen euro subsidie van de overheid, een eigen energiecentrale, die de energie van ongeveer de helft van de universiteit gaat produceren, zegt Ray Klumpert, manager onderhoud en beheer vastgoed. Deze pyrolyse-olie - 'een soort biomassa-stoken' - heeft als groot voordeel ten opzichte van houtstoken dat het niet alleen duurzamer is, maar ook veel lichter en compacter, en dus veel makkelijker te transporteren. "De universiteit verbruikt voor ongeveer tienduizend huishoudens aan energie. En een deel van de warmte die we produceren gaat het stadsverwarmingsnet in."

Klumpert vindt het volkomen vanzelfsprekend dat een technische universiteit in haar eigen energiebehoefte voorziet. "Wij willen graag een duurzame universiteit zijn en daar past deze centrale perfect bij omdat die wordt gestookt met  pyrolyse-olie, een olie die je uit houtsnippers kunt maken. Als je hout verhit zonder dat er zuurstof bij komt, gaat het roken en als je die condenseert krijg je een soort olie en die kun je verbranden."

Rijksoverheid
De aanleiding van het project was de behoefte en noodzaak van de UT om duurzamer te zijn, maar dat gingen hand in hand met onderzoeksambities. "We hebben met de rijksoverheid afspraken om 30 procent energie te besparen rond 2020, en dat is best een opgave. Het mag ook een besparing zijn in de vorm van hernieuwbare grondstoffen." En dat is deze energiebron bij uitstek, meent Klumpert. "Pyrolyse-olie werd grotendeels ontwikkeld op de Universiteit Twente en bovendien is de leverancier van de olie een spin-off van de universiteit."

Of de universiteit ook rijk gaat worden van de pyrolyse-olie? Klumpert betwijfelt het, en benadrukt dat dat ook niet de intentie is. "De subsidie wordt grotendeels gebruikt voor het dekken van het prijsverschil tussen gas en pyrolyse-olie. Biobrandstoffen zijn tegenwoordig nog flink wat duurder dan normale brandstoffen, dus daar is de subsidie voor nodig." Voor het oprichten van de centrale moet de universiteit zelf in de buidel tasten, dat zal ongeveer om 5 miljoen euro gaan. "Die investering kunnen we mogelijk terugverdienen tijdens de looptijd van de centrale, maar we zijn blij als ons dat lukt."

Gerelateerde artikelen