Nieuws27 nov '13 10:46

Gemor over managementcultuur universiteiten

Auteur: Marjan van den Berg

Er zijn meer studenten dan ooit en er wordt een hoop onderzoek verricht. Toch heerst bij een deel van de wetenschappers onvrede, vooral over het management van universiteiten. Dat bleek ook gisteravond, tijdens het Gala van de Wetenschap.

Een groep van 25 wetenschappers, die zich Platform Hervorming Nederlandse Universiteiten (H.NU) noemt, deelde flyers uit tijdens het Gala van de Wetenschap in de Amsterdamse Stadsschouwschouwburg. Het platform heeft harde kritiek op de besteding van grote sommen geld aan topsalarissen en marketing en wil dat wetenschappers meer autonomie krijgen.

Hoogleraar wetenschapsfilosofie Hans Radder (Vrije Universiteit) heeft geen goed woord over voor de huidige managementstijl. “Constant nieuwe maatregelen, die van bovenaf gedumpt worden.” Volgens Radder staan wetenschappers, onderwijs en onderzoek hierdoor onder druk.

Gangbare stromingen
Karen Vintges, docent politiek en sociale filosofie, spreekt van een angstcultuur onder onderzoekers. “Dat ze maar beter in de gangbare stromingen kunnen meegaan, dat ze anders nooit meer een aanstelling krijgen en dat ze vooral niet ook maar enige vorm van kritiek mogen uiten.”

Het platform bestaat uit 25 wetenschappers, maar Vintges benadrukt dat dit lang niet het enige initiatief is dat zich hard maakt voor veranderingen. “Er komt veel meer aan, let op.”

Kentering
Natuurkundige Robbert Dijkgraaf, die vorig jaar verkaste van de Universiteit van Amsterdam naar Princeton, twijfelt aan dit laatste. “Ik zie juist de laatste jaren wel weer een kentering.”

Ook wijst Dijkgraaf erop dat een universiteit niet zonder management kan. “Je kunt nog zo’n briljante en eigenwijze wetenschapper zijn, je wilt wel een laboratorium hebben dat werkt, je wilt wel studenten hebben.”

Anderzijds, zegt Dijkgraaf, hebben wetenschappers een zekere vrijheid nodig. “Ik denk dat er in de goede instellingen van de Verenigde Staten opvallend veel autonomie is. Ik denk wel dat het een cultuur is die kwetsbaar is en die zeker, zo gauw er grootschaligheid komt, in gevaar is. Het is gewoon geen koekjesfabriek.”

Gerelateerde artikelen