Nieuws10 mrt '14 07:56

Max Zorn, Hollandse artiest op South By Southwest

Auteur: Reinout van Wagtendonk

De Amsterdamse straatkunstenaar Max Zorn is deze week in Texas voor South By Southwest, in het kader van het eco-festival daar. Ecologisch, omdat zijn medium alles te maken heeft met hergebruik.

Max Zorn werkt in plakband.  Van dat bruine tape waarmee je postpaketten en verhuisdozen dichtplakt.  De fabrikant van dat plakband is de grote multinational 3M en die sponsort zijn optreden in de Texaanse hoofdstad Austin.  Hoe ontdekte Zorn zijn ongebruikelijke medium? “Drie jaar geleden liep ik in Amsterdam langs een gracht.  Het licht van de straatlantaarns bekoorde me enorm. Ik dacht: ‘die straatlantaarns zijn hun eigen gallerie, dat licht wil ik gebruiken voor mijn werk.’  Toen ben ik gaan experimenteren met allerlei materialen en eigenlijk een beetje per ongeluk heb ik toen de bijna magische lichtdoorlatende kwaliteit van dat bruine packing tape ontdekt.”

Zorn werd in Nederland geboren, heeft ook een Nederlands paspoort en woont de laatste jaren ook weer in Amsterdam.  Maar hij spreekt de Nederlandse taal niet goed genoeg, vindt hij, om er interviews in te geven. Hij spreekt Engels met een Duits accent.  Direct na zijn geboorte verhuisden z’n ouders namelijk naar Duitsland en Zweden. Hij is niet opgegroeid met het Nederlands.  “En ook al woon ik nu dan weer in Amsterdam, ik reis nog zoveel in het buitenland dat het er nog steeds maar niet van komt,” zegt hij, enigszins verontschuldigend. “Ik beloof dat ik daar iets aan ga doen.” 

Aan ’t werk in de grote 3M hospitality tent vlak voor het SXSW conventiecenter in Austin staat hij voor een lichtbak met een plexiglas ondergrond.  Hij scheurt en plakt en snijdt.  Met dikkere en dunnere lagen van dat lichtdoorlatende tape en met een mesje maakt hij heel realistische afbeeldingen. De kleur is sepiabruin in allerlei tinten, een beetje zoals ouwe foto’s.  Het is de stijl van de Film Noir, van Humphrey Bogart movies en de oude Amerikaanse jazz.  Zorn: “Die sepia kleur geeft van zichzelf een nostalgisch gevoel.  Het was gewoon een heel natuurlijk gevolg van het kiezen van packing tape als mijn medium dat ik er die ouderwetse sfeer mee creëer.”

 Het onderdeel Ecologie van SXSW wilde hem er graag bijhebben in Austin.  Het is een beetje een nieuwtje dit jaar om er ook Street Art bij te halen.  Max ziet zichzelf als straatkunstenaar.  Hij heeft nooit formeel kunst gestudeerd aan een academie.  Op YouTube filmpjes waarin je hem aan het werk kan zien heeft hij vaak een masker op, wat hem nog meer op een kunstguerrilla doet lijken. Maar hij wordt bij SXSW dus gesponsord door de grote multinational 3M.  De fabrikant van z’n basismateriaal was maar al te graag bereid om dat te doen voor de man die een van hun grootste afnemers van bruin plakband moet zijn. 

“Ze hebben me dozen en dozen vol met tape gestuurd. Je kan niet geloven hoeveel tape ik van ze gekregen heb. Een garage vol,” lacht Max Zorn.  “Dat geeft toch een beetje een paradijsgevoel voor iemand als ik.”

Gerelateerde artikelen